ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2018 21:10 EET | Updated 13/01/2018 22:56 EET

Πανικός στη Χαβάη από λάθος συναγερμό για επικείμενη έλευση βαλλιστικού πυραύλου

Πανικός επικράτησε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα)στη Χαβάη λόγω μίας προειδοποίησης που έλαβαν οι κάτοικοι για βαλλιστικό πύραυλο που πλησιάζει.

Το προειδοποιητικό σήμα συμβούλευε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο, ωστόσο οι αρχές να αντέδρασαν γρήγορα και δήλωσαν ότι η προειδοποίηση εστάλη από λάθος.

Το μήνυμα ανέφερε με κεφαλαία γράμματα: «Βαλλιστικός πύραυλος με κατεύθυνση τη Χαβάη. Αναζητήστε άμεσα καταφύγιο. Δεν είναι άσκηση». 

Λίγο αργότερα, η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Χαβάης και η Διεύθυνση Έκτακτης Ανάγκης της Χονολουλού ενημέρωσαν τους ακόλουθούς τους στο Twitter ότι δεν υπήρχε πυραυλική απειλή, ενώ ο δήμαρχος έκανε λόγο για «λάθος συναγερμό». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές διερευνούν τον τρόπο αποστολής της ειδοποίησης. Στην απομακρυσμένη πόλη Haleiwa, πάνω από 30 μίλια από το Περλ Χάρμπορ, οι κάτοικοι ήταν μπερδεμένοι και φοβισμένοι όταν έλαβαν την προειδοποίηση, ενώ κάποιοι κάτοικοι μπήκαν στα αυτοκίνητά τους για να προειδοποιήσουν τους πεζούς για να καλυφθούν.

Έρευνα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί «πλήρη έρευνα» για το εσφαλμένο σήμα συναγερμού το οποίο εστάλη ειδοποιώντας τους κατοίκους της Χαβάης για επικείμενη επίθεση βαλλιστικού πυραύλου και καλώντας τους να σπεύσουν στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατιωτικού κέντρου διοίκησης της ζώνης του Ειρηνικού έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το μήνυμα εστάλη κατά λάθος». «Η πολιτεία της Χαβάης θα αποστείλει διορθωτικό μήνυμα μόλις καταστεί δυνατόν», πρόσθεσε.

Ομως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ενημερώθηκε για την «άσκηση διαχείρισης επείγουσας κατάστασης» της Χαβάης. «Επρόκειτο ξεκάθαρα για άσκηση του κρατικού μηχανισμού», δήλωσε η Λίντσεϊ Ουόλτερς.

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους η Τούτσι Γκάμπαρτ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έλαβαν στο κινητό τους τηλέφωνο το μήνυμα μέσω του συστήματος Amber Alert, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Χαβάης Μπράιαν Σατς έγραψε στο Twitter ότι το μήνυμα οφείλεται σε «ανθρώπινο σφάλμα», χωρίς διευκρινίσεις , αλλά πρόσθεσε ότι το σύστημα Amber Alert είναι πολύ σημαντικό να τύχει επαγγελματικής διαχείρισης και να τοποθετηθούν ασφαλιστικές δικλείδες.

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά)