Πάνω από 1,4 δισ. δολάρια ετησίως τα οφέλη της Ελλάδας από Airbnb (;)

Το φαινόμενο της μακροχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων είναι παγκόσμιο, με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας.
stockcam via Getty Images

Κορυφώνεται, αλλά και εξελίσσεται το φαινόμενο της μακροχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων, για τουριστικούς σκοπούς. Η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή τη νέα τάση, καθώς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ωστόσο έτσι όπως απλώθηκε σε όλη τη χώρα και όπως λειτουργεί, έχει φέρει ανάμικτα αποτελέσματα.

Από τη μια, οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται -και δικαίως- ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, διότι δεν γίνεται επαρκής έλεγχος και φορολόγηση, μολονότι θεσπίστηκε το μητρώο διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Παράλληλα, σε πολλές περιοχές - και όχι μόνο της Αττικής – τα διαμερίσματα προς μακροχρόνια ενοικίαση είναι δυσεύρετα, με αποτέλεσμα, γιατροί, νοσηλευτές, καθηγητές και φοιτητές να δυσκολεύονται να βρουν ελεύθερα διαμερίσματα και σε καλή τιμή, καθώς τα μισθώματα έχουν πάρει την ανιούσα.

Επίσης, ιδιοκτήτες με πολλά διαμερίσματα σε ένα κτήριο ή περισσότερα, βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτή τη κατάσταση, έχοντάς τα ξενοίκιαστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρ’ όλο που η ιδέα μιας βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ήταν αυτή, για καινούργια ακίνητα, αλλά για παλαιότερα που κατοικούνται από ιδιοκτήτες και μένουν κλειστά για λίγο χρονικό διάστημα τον χρόνο.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι απόψεις, ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει ωφελήσει πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αλλά και αρκετές γειτονιές, με τα καταστήματα εστίασης να γνωρίζουν άνθηση. Και δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί, ότι φούρνοι σε γειτονιές όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα ή και αλλού, όχι μόνο την Αθήνα, έχουν δει πελάτες να ψωνίζουν, που είναι τουρίστες, ένοικοι των διαμερισμάτων αυτών.

Κατά γενική εκτίμηση, όλες οι τάσεις χρειάζονται στον τουρισμό, αρκεί να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και ευταξία στην αγορά.Τώρα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας και ανάλυσης εσωτερικών δεδομένων της Airbnb, οι ιδιοκτήτες και η κοινότητα φιλοξενούμενων δημιούργησαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμώμενο άμεσο οικονομικό όφελος, σε 30 χώρες μόνο το 2018, ενώ η οικονομία της Ελλάδας ενισχύθηκε κατά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Airbnb υποστηρίζει, ότι από την ίδρυσή της, οι ιδιοκτήτες έχουν κερδίσει πάνω από 65 δισεκατομμύρια δολάρια που πολλοί από αυτούς τα αξιοποιούν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να υλοποιήσουν επιθυμίες τους. Οι μικρές επιχειρήσεις - πολλές από τις οποίες βρίσκονται εκτός των παραδοσιακών τουριστικών προορισμών - επωφελούνται επίσης από τους επισκέπτες της Airbnb, πολλοί από τους οποίους ξοδεύουν τα χρήματα που εξοικονομούν σε δαπάνη για καταλύματα, σε τοπικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα της Airbnb, σε πάνω από 228.000 απαντήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της και την κοινότητα φιλοξενούμενων σε όλο τον κόσμο:

  • Το 84% των ιδιοκτητών Airbnb λέει ότι προτείνει στους φιλοξενούμενους εστιατόρια και καφέ.

  • Το 69% των ιδιοκτητών Airbnb προτείνει στους φιλοξενούμενους πολιτιστικές δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε μουσεία, φεστιβάλ και ιστορικά μέρη.

  • Το 51% των ιδιοκτητών Airbnb αναφέρει ότι η φιλοξενία, τους έχει βοηθήσει να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπιτιών τους.

  • Κατά μέσο όρο, οι φιλοξενούμενοι λένε ότι το 42% των δαπανών τους γίνονται στη γειτονιά στην οποία κατοικούν.

  • Το 50% των φιλοξενούμενων ξοδεύει τα χρήματα που έχει εξοικονομήσει από τη διαμονή σε Airbnb στις πόλεις και γειτονιές που επισκέφθηκε.

  • Το 70% των φιλοξενούμενων θέλει να ανακαλύψει μια συγκεκριμένη γειτονιά, έχει σημασία στην απόφασή του να χρησιμοποιήσει Airbnb.

  • Το 86% των φιλοξενούμενων τονίζει ότι η τοποθεσία διαμονής είναι πιο βολική από τα ξενοδοχεία και μετράει στην απόφασή να χρησιμοποιήσει Airbnb.

  • Οι φιλοξενούμενοι λένε ότι η Airbnb επηρέασε τη διάρκεια διαμονής τους, καθώς επιμήκυναν κατά μέσο όρο κατά 4.3 μέρες το ταξίδι τους.

Εκτιμώμενο άμεσο οικονομικό όφελος της Airbnb το 2018 (30 χώρες)

Η εκτίμηση βασίζεται στο εισόδημα των ιδιοκτητών και στην εκτιμώμενη δαπάνη των φιλοξενούμενων (σε δολάρια) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
1. ΗΠΑ: 33,8 δισεκατομμύρια
2. Γαλλία: 10,8 δισεκατομμύρια
3. Ισπανία: 6,9 δισεκατομμύρια
4. Ιταλία: 6,4 δισεκατομμύρια
5. Ηνωμένο Βασίλειο: 5,6 δισεκατομμύρια
6. Αυστραλία: 4,4 δισεκατομμύρια
7. Καναδάς: 4,3 δισεκατομμύρια
8. Ιαπωνία: 3,5 δισεκατομμύρια
9. Μεξικό: 2,7 δισεκατομμύρια
10. Πορτογαλία: 2,3 δισεκατομμύρια
11. Γερμανία: 2,3 δισεκατομμύρια
12. Κίνα: 2,3 δισεκατομμύρια
13. Βραζιλία: 2,1 δισεκατομμύρια
14. Ελλάδα: 1,4 δισεκατομμύρια
15. Ολλανδία: 1,3 δισεκατομμύρια
16. Κορέα: 1,2 δισεκατομμύρια
17. Ταϊλάνδη: 1,1 δισεκατομμύρια
18. Νέα Ζηλανδία: 912 εκατομμύρια
19. Κροατία: 910 εκατομμύρια
20. Ιρλανδία: 832 εκατομμύρια
21. Μαλαισία: 734 εκατομμύρια
22. Νότια Αφρική: 685 εκατομμύρια
23. Αργεντινή: 664 εκατομμύρια
24. Δανία: 654 εκατομμύρια
25. Ελβετία: 651 εκατομμύρια
26. Αυστρία: 625 εκατομμύρια
27. Ινδονησία: 593 εκατομμύρια
28. Φιλιππίνες: 586 εκατομμύρια
29. Κολομβία: 560 εκατομμύρια
30. Τσεχία: 555 εκατομμύρια

Δημοφιλή