Πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Νέα έρευνα ανεβάζει δραματικά τον αριθμό των ατόμων που θα ξεσπιτωθούν λόγω πλημμυρών έως το 2050.
ChrisBoswell via Getty Images

Τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα φαίνεται ότι κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εδάφη που φιλοξενούν σήμερα 300 εκατομμύρια άτομα θα πλημμυρίζουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο έως το 2050, εκτός εάν οι εκπομπές άνθρακα μειωθούν δραστικά και τα μέτρα ασφαλείας στις παράκτιες ζώνες ενισχυθούν σημαντικά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications .

Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ την προηγούμενη εκτίμηση των 80 εκατ. ανθρώπων που βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο. Η αναθεώρηση προς τα πάνω βασίζεται σε μια πιο εξελιγμένη αξιολόγηση της τοπογραφίας των ακτών σε όλο τον κόσμο.

Τα προηγούμενα μοντέλα χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα που υπερεκτίμησαν το ύψος της γης λόγω ψηλών κτιρίων και δέντρων. Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αντισταθμίσει τέτοιες εσφαλμένες αναφορές.

Οι ερευνητές τόνισα ότι το μέγεθος της διαφοράς από την προηγούμενη μελέτη της NASA τους προκάλεσε σοκ. «Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τις δυνατότητες της κλιματικής αλλαγής να αναμορφώσει πόλεις, οικονομίες, ακτές και ολόκληρες παγκόσμιες ζώνες τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Σκοτ Κάλπ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μεγαλύτερη ανατροπή στις εκτιμήσεις καταγράφεται στην Ασία, η οποία φιλοξενεί την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο αριθμός του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο ετήσιων πλημμύρων έως το 2050 αυξήθηκαν περισσότερο από οκτώ φορές στο Μπαγκλαντές, δώδεκα φορές στην Ινδία και τρεις φορές στην Κίνα.

Η απειλή είναι ήδη αισθητή στην Ινδονησία, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για να μετακινήσει την πρωτεύουσα από την Τζακάρτα, η οποία «βουλιάζει» καθώς είναι όλο και πιο ευάλωτη στις πλημμύρες. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ινδονησία, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση των 5 εκατομμυρίων.

Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι ακόμη και οι νέοι υπολογισμοί μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους, επειδή βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο σενάριο για την εκτιμώμενη αύξηση της θαλάσσιας στάθμης σε συνάρτηση με την σχεδιαζόμενη μείωση εκπομπών αερίων, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι χώρες, όμως, δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πορεία εκπλήρωσης αυτών των υποσχέσεων. Σε ένα χειρότερο σενάριο, με μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, έως και 640 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να απειληθούν μέχρι το 2100, λένε οι επιστήμονες.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή