Πάνω από 50 άγνωστα πλάσματα σε ανακάλυψη «θησαυρού» απολιθωμάτων στην Κίνα

Σημαντικότατη εξέλιξη για την παλαιοντολογία και την έρευνα πάνω στην Κάμβρια περίοδο ειδικότερα.
Merlinus74 via Getty Images

Έναν πραγματικό «θησαυρό» απολιθωμάτων πανάρχαιων πλασμάτων ανακάλυψαν επιστήμονες στην Κίνα: Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται κάποια από τα καλύτερα διατηρημένα απολιθώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στη Γη, ενώ πάνω από 50 ανήκουν σε πλάσματα τα οποία μέχρι τώρα ήταν άγνωστα στην επιστήμη.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, τα απολιθώματα βρέθηκαν σε έναν χώρο η «ηλικία» του οποίου φτάνει τα 518 εκατομμύρια έτη, και μεταξύ των ειδών που βρέθηκαν περιλαμβάνονται μέδουσες, αρθρόποδα, και άλγες. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Science, η ποικιλία που χαρακτηρίζει αυτή τη «συλλογή» είναι τέτοια που ανταγωνίζεται άλλες αντίστοιχες του παρελθόντος, όπως αυτήν του Μπέρτζες Σέιλ στον Καναδά και του Τσενγκτζιάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, που ανάγονται στην Κάμβρια περίοδο.

Ερευνητές του κινεζικού Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου στην Ξιάν συνέλεξαν 4.351 δείγματα από τον χώρο, στην επαρχία Χουμπέι, που αντιπροσωπεύουν 101 διαφορετικά είδη, στην αποκαλούμενη «βιοτή της Κινγτζιάνγκ».

Πριν από 542 εκατομμύρια χρόνια, η ζωή στη Γη διαφοροποιούνταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς- κάτι που είναι γνωστό ως «έκρηξη της Κάμβριας».

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του National Geographic, κάτι που διαφοροποιεί την εν λόγω «συλλογή» σε σχέση με άλλες είναι πως έχουν διατηρηθεί και πιο μαλακά τμήματα- τη στιγμή που, κατά κανόνα, τις περισσότερες φορές μένουν μόνο τα σκληρά τμήματα.

Η ανακάλυψη εκτιμάται πως θα παρέχει πολύτιμα στοιχεία ως προς την πρώιμη Κάμβρια, μια εξαιρετικά σημαντική για την εμφάνιση και πορεία της ζωής στη Γη περίοδο. Μέσα σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, πολύπλοκα θαλάσσια οικοσυστήματα εμφανίστηκαν ανά τον κόσμο, τα οποία περιελάμβαναν πλάσματα που αποτελούν τη βάση των σημερινών συνομοταξιών ζώων. Θεωρείται πως ήταν πολλοί οι παράγοντες που προκάλεσαν αυτό το φαινόμενο- από νέους, πιο ρηχούς βιότοπους, μέχρι την εξέλιξη του DNA κ.α.

«Βλέπω ένα φωτεινό μέλλον» είπε η Ντονγκτζίνγκ Φου, παλαιοντολόγος και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. «Το Κινγκτζιάνγκ θα γίνει το επόμενο Μπέρτζες Σέιλ. Σημειώνεται πως η Φου και ο έτερος συντάκτης, Σινγκλιάνγκ Ζανγκ, ανακάλυψαν τον χώρο το καλοκαίρι του 2007- αλλά και πάλι, εκτιμάται πως έχουν μόλις «ξύσει την επιφάνεια», και ήδη είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για την προστασία του χώρου.

Δημοφιλή