Πάνω το e-commerce, κάτω οι πωλήσεις

Η αξία των οnline αγορών παρουσίασε αύξηση κατά 154,9% στο διάστημα 21 -27 Νοεμβρίου.
relif via Getty Images

Το ηλεκτρονικό κανάλι πώλησης είχε – ως η μόνη διέξοδος- την τιμητική του κατά τον Νοέμβριο με εκτόξευση πωλήσεων για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν παρουσία, χωρίς ωστόσο να είναι αρκετό να ισοφαρίσει τις απώλειες που «γράφουν» εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μέσος όρος των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα καλύψει μόλις το 40% των εκτιμώμενων πωλήσεων του μήνα, ενώ σε κάποιους κλάδους το ποσοστό αυτό υποχωρεί και στο 20%.

Εκτός από την αδυναμία κάποιων επιχειρήσεων να καλύψουν τον αυξανόμενο όγκο παραγγελιών, που οδήγησε μέχρι και σε ανακοινώσεις άρσης λειτουργίας των e-shops (όπως η Jumbo), παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν πως πωλήσεις που πραγματοποιούνται από ηλεκτρονικά καταστήματα μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων (όπως για παράδειγμα του γκρούπ Zara και της H&M) καταγράφονται στις μητρικές εταιρείες και όχι στις ελληνικές θυγατρικές τους.

Προς το παρόν το εμπόριο, εκμεταλλεύεται τα κρατικά μέτρα στήριξης με τις εκπτώσεις ενοικίων και την διανομή του επιδόματος στους εργαζόμενους, ώστε να διατηρήσει τη ρευστότητα του, και αξιοποιεί κατά το δυνατόν το «παράθυρο» του e-commerce.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), η αξία των οnline αγορών παρουσίασε αύξηση κατά 154,9% στο διάστημα 21 -27 Νοεμβρίου σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 εβδομάδων του 2020 (μέσα Σεπτέμβρη- μέσα Νοέμβρη 2020).

Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, οπότε εκδηλώθηκαν και οι περισσότερες προσφορές, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 73,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου η αύξηση τζίρου εκτιμάται σε 43,6%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Black Friday ήταν στις 29/11, ωστόσο η εβδομαδιαία σύγκριση είναι ακριβέστερη, μια και φέτος όπως και πέρυσι, οι προσφορές είχαν εβδομαδιαία διάρκεια. Σύμφωνα και πάλι με την ανάλυση του GRECA (σε συνεργασία με την Convert Group, και τις πλατφόρμες Skroutz και BestPrice), φέτος καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα, αυξημένη κατά 78,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Skroutz, o τζίρος που παράχθηκε από τα 6.600 συνεργαζόμενα καταστήματα της πλατφόρμας της καθ’ όλη την εβδομάδα της εκτεταμένης Black Friday υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 41,27 εκατ.ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 73% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Ειδικότερα, ο τζίρος για τη φετινή ημέρα της Black Friday σημείωσε αύξηση 44% συγκριτικά με την Black Friday του 2019.

Παρά τη δυναμική που καταγράφεται, οι πωλήσεις δεν υποκαθιστούν το ύψος της κατανάλωσης που κατά μέσο όρο μοιράζεται το λιανεμπόριο τον Νοέμβριο και υπολογίζεται μεταξύ 3-5 δις.ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαίου της διοίκησης του GRECA, οι οποίες περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του eCommerce Europe, το 2020 η αξία των online αγορών προϊόντων και υπηρεσιών από Έλληνες καταναλωτές, σε ελληνικά και διεθνή e-shops, θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 42,7% και θα προσεγγίσει σε συνολική αξία τα 10,7 δις.ευρώ, μια πρόβλεψη η οποία σχηματίστηκε προ των εξελίξεων που έφερε η πανδημία και το δεύτερο lockdown στο λιανεμπόριο.

Έως το 2019, η διείσδυση των ηλεκτρονικών πωλήσεων άγγιζε το 7%, και ακόμη και με την παραπάνω πρόβλεψη εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει σε ετήσια βάση το 15% το 2020.

Δημοφιλή