«Πανστρατιά» κατά του κορονοϊού ζητά ο ΠΟΥ

Η επιδημία μπορεί να ελεγχθεί, αλλά μόνο με συντονισμένη αντίδραση από όλες τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Stefano Montesi - Corbis via Getty Images

Η επιδημία του κορονοϊού COVID-19, που εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, μπορεί να περιοριστεί και να ελεγχθεί, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Πέμπτη, αλλά μόνο με συντονισμένη αντίδραση από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, εξέφρασε προβληματισμό για τον αυξανόμενο αριθμό χωρών με κρούσματα, ειδικά αυτών με τα πιο αδύναμα συστήματα υγείας, και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν όλα τα υπουργεία για την αντιμετώπιση του ιού.

Όπως είπε, η παρούσα κατάσταση δεν αντιστοιχεί σε πανδημία, αλλά η υπηρεσία του θα χρησιμοποιήσει τον όρο εάν και εφόσον έρθει η στιγμή για αυτό. «Συμφωνώ επίσης ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη από αυτό που έχουμε τώρα, και θα μπορούσε να ήταν σε επίπεδο πανδημίας. Αλλά ταυτόχρονα λέμε ότι υπάρχουν χώρες που, με αυτή την κατάσταση, έχουν δείξει ότι μπορεί να περιοριστεί οπότε δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα το πούμε- κανένα πρόβλημα. Με βάση την επιστήμη και τα στοιχεία» είπε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ ανακήρυξε το ξέσπασμα στην Κίνα κατάσταση διεθνούς εκτάκτου ανάγκης.

NurPhoto via Getty Images

«Καλούμε κάθε χώρα να δράσει με ταχύτητα, κλίμακα και ξεκάθαρη αποφασιστικότητα» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Επίσης, εξέφρασε προβληματισμό πως «κάποιες χώρες είτε δεν το έχουν πάρει αρκετά σοβαρά, είτε έχουν αποφασίσει πως δεν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν» με δεν κατονόμασε.

Στο Ιράν 107 άνθρωποι πέθαναν και 3.513 έχουν μολυνθεί, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Κιανούς Τζαχανπούρ, στην κρατική τηλεόραση. Ο δρ. Μάικ Ράιαν, κορυφαίος ειδικός σε θέματα εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως μια ομάδα ειδικών του ΠΟΥ έφτασε στη χώρα τη Δευτέρα, δήλωσε την Πέμπτη πως «νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στο Ιράν είναι καλό. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται στα αλήθεια ποιο είναι το βάθος του προβλήματος, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν. Η κάθε χώρα μένει πίσω στην αρχή μιας επιδημίας...και είμαστε εκεί, με τις ιρανικές αρχές, να εξετάζουμε την αντίδραση και να βλέπουμε τι παραπάνω χρειάζεται να συμβεί». Επίσης, σε μια εμφανή αναφορά στις διεθνείς κυρώσεις προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες έχουν περιπλέξει τις εισαγωγές ανθρωπιστικών προμηθειών, ο Ράιαν πρόσθεσε: «Πολλά χρειάζεται να γίνουν, ειλικρινά. Και το Ιράν έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να στέλνουμε προμήθειες, σε μια περίεργη κατάσταση όπου πρέπει να φέρνουμε προμήθειες με στρατιωτικά αεροσκάφη που έχουμε δανειστεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Ιράν».

Stringer . / Reuters

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 22 την Πέμπτη, ενώ το Τενεσί και το Σαν Φρανσίσκο ανέφεραν κρούσματα για πρώτη φορά. Η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε ένα νομοσχέδιο 8,3 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος, μία ημέρα αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων το ενέκρινε. Το νομοσχέδιο θα πάει στον πρόεδρο Τραμπ για να υπογραφεί. Πάνω από τα 3 δισ. δολάρια της χρηματοδότησης αυτής θα πάνε στην έρευνα και ανάπτυξη πάνω σε εμβόλια, κιτ δοκιμών και θεραπείες. Οι αρχές της Ιρλανδίας ανέφεραν την πρώτη περίπτωση μετάδοσης που δεν σχετιζόταν με ταξίδι από κάποια περιοχή της Ιταλίας, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 13. Στην Ελλάδα τα κρούσματα ανήλθαν στα 31 την Πέμπτη. Πλέον τα νέα κρούσματα εκτός Κίνας είναι περισσότερα από αυτά στην Κίνα, με την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν να βιώνουν ανησυχητικές εξαπλώσεις: Ενδεικτικά, στην Ιταλία οι νεκροί ανήλθαν την Πέμπτη στους 148, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 3.296. Στη Γαλλία οι νεκροί αυξήθηκαν στους επτά και τα κρούσματα στα 423.

Αντίστοιχα, στη Γουχάν, που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας, εκτιμάται από ειδικούς πως τα νέα κρούσματα θα μηδενιστούν ως το τέλος του μήνα. Η ηπειρωτική Κίνα είχε 139 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα την Τετάρτη, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, ανεβάζοντας τον σύνολο στη χώρα στα 80.409. Οι νεκροί έφτασαν τους 3.012, με όλους τους νέους θανάτους στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Γουχάν.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 30 ημερών, και η Βασιλική της Γεννήσεως έκλεισε μετά την ανακάλυψη επτά κρουσμάτων στον τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αποκλείσουν τη Βηθλεέμ, σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή αρχή, εμποδίζοντας τις μετακινήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων από το βράδυ της Πέμπτης.

Οι αρχές της Μόσχας έθεσαν τη ρωσική πρωτεύουσα σε «κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας» και επέβαλαν επιπλέον μέτρα την Πέμπτη για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Η Ρωσία δεν έχει αναφέρει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό στο έδαφός της, παρότι έξι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό αλλού, υποβλήθηκαν ή υποβάλλονται σε θεραπεία. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, ακυρώθηκε το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο προεδρεύει συνήθως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου, ως προληπτικό μέτρο.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS)

Δημοφιλή