Παπανδρέου: «Ό,τι να'ναι» η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, πάλι σε αντιμνημονιακά κεραμίδια η ΝΔ

Παπανδρέου: «Ό,τι να'ναι» η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, πάλι σε αντιμνημονιακά κεραμίδια η ΝΔ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ, ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής».

Ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το πώς κρίνει τους 16 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απαντάει χαρακτηριστικά «ό,τι να'ναι», συμπληρώνοντας ότι «ζήσαμε απίθανες καταστάσεις και πολύ φοβάμαι ότι δεν τα έχουμε δει όλα».

«Είναι να γελάει κανείς, και να γελάει πικρά, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ομνύει πλέον υπέρ του προγράμματος και τη ΝΔ να ανεβαίνει πάλι σε αντιμνημονιακά κεραμίδια. Αυτοί οι δύο, που με τη στάση τους από το 2010 στοίχισαν στη χώρα άλλα δύο χειρότερα μνημόνια, τώρα τσακώνονται ποιος είναι ο πιο υπεύθυνος και λιγότερο λαϊκιστής».

Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει πως δεν αισθάνεται δικαιωμένος, αλλά προβληματισμένος και οργισμένος. «Γιατί να πληρώνουμε αυτό το τεράστιο κόστος σήμερα; Κανονικά η χώρα έπρεπε εδώ και δύο χρόνια να είναι εκτός κρίσης και μνημονίων και ακόμα βολοδέρνουμε. Ρωτήστε τι έφταιξε τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα» σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε από την κυβέρνησή του το 2010-2011. «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σπάνε αλλεπάλληλα ρεκόρ στο πρωτάθλημα κυβίστησης» προσθέτει, σημειώνοντας ότι από το 2012 καταβάλλεται προσπάθεια να «ξεχειλώσουν» οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-2011. «Το πρώτο πρώτο μέλημα Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν το ξεχείλωμα της μεταρρύθμισής μας στα πανεπιστήμια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αναφέρει ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. «Εδώ ακόμη ο κύριος Τσίπρας θεωρεί στις ομιλίες του ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν το μνημόνιο του 2010 και όχι η πελατειακή ασυδοσία μέχρι το 2009». Το δεύτερο είναι «ένα εθνικό σχέδιο, ένα εθνικό συμβόλαιο, που να αντιμετωπίζει και να απαντά στα πραγματικά προβλήματα. Ένα σχέδιο δικό μας, που να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού» και το τρίτο «η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και των παραγωγικών δυνάμεων. Ένα εθνικό μορατόριουμ σοβαρότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, εκτιμά ότι όσες προσπάθειες και να γίνουν, αν δεν υπάρχει σαφές πολιτικό πλαίσιο και αρχές, θα αποτυγχάνουν και προτείνει «συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας, και μετά όλοι και όλα από τη βάση».

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Αν δεν ευοδωθούν, το Κίνημα θα κατέλθει μόνο του» στις επόμενες εκλογές, καταλήγει.

Δημοφιλή