ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2019 10:36 EEST

Πάπας Φραγκίσκος: «Εκτελεστές» οι γιατροί, εντολείς οι γυναίκες που κάνουν αμβλώσεις

«Απάνθρωπη ευγονική» η επιλογή της έκτρωσης σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων υγείας των εμβεύων.

TIZIANA FABI via Getty Images

Λίγες ημέρες αφού η Πολιτεία της Αλαμπάμα πέρασε έναν δρακόντειο νόμο κατά των εμβλώσεων ξεσηκώνοντας διεθνή κατακραυγή, ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε σε μια σκληρή δήλωση που στοχοποιεί τόσο τις γυναίκες όσο και τους ιατρούς που αναλαμβάνουν να κάνουν αμβλώσεις. Συγκεκριμένα ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας ούτε λίγο, ούτε πολύ παρομοίωσε τους γιατρούς με «εκτελεστές» και τις γυναίκες ως εντολείς δολοφονιών που τους προσλαμβάνουν.

«Είναι νόμιμο/θεμιτό να αφαιρείς μια ανθρώπινη ζωή για να λύσεις ένα πρόβλημα;» ήταν το ρητορικό, προφανώς, και συμπλήρωσε κάνοντας έναν προφανή παραλληλισμό «Είναι επιτρεπτό να προσλαμβάνεις έναν εκτελεστή για να λύσεις ένα πρόβλημα;».

Επιπροσθέτως ο Πάπας, όπως αναφέρουν οι New York Times, υποστήριξε πως η άμβλωση δεν θα πρέπει να γίνεται ούτε σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται πρόβλημα στο έμβρυο και εκτιμάται πως θα γεννηθεί ή πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «απάνθρωπη ευγονική» στις περιπτώσεις που επιλέγεται η άμβλωση για τέτοιους λόγους. «Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και η χρήση προγενετικών διαγνώσεων προκειμένου να δίνεται το δικαίωμα επιλογής, πρέπει να αποθαρρύνεται σθεναρά», είπε κατά την ομιλία του σε ένα συνέδριο που διεξήχθη στο Βατικανό.

Φυσικά κανείς δεν θα περίμενε από τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να έχει άλλη άποψη. Ωστόσο η χρονική στιγμή και το ύφος των δηλώσεων ξένισε πολλούς.  

Πηγή: New York Times