ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/11/2017 15:50 EET | Updated 14/11/2017 15:52 EET

Τους αναπτυξιακούς άξονες για την περιφέρεια παρουσίασε ο Τσίπρας. Αλλά δεν ξέχασε τα Paradise Papers και τον Μητοστάκη

eurokinissi

«Οι απόφοιτοι της σχολής κακών τεχνών, που μας οδήγησαν στην καταστροφή, επιμένουν στην καταστροφή και προπαγανδίζουν την καταστροφή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε δεικτικά την στάση της ΝΔ στις αποκαλύψεις για τις offshore και τα Paradise Papers λέγοντας: «ο καθένας που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν»!

«Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια να θεμελιώσουμε, να χτίσουμε, να δώσουμε ώθηση στην πρόοδο. Και θα κλείσουμε με όλα τα μέσα το δρόμο για την παράδοση της χώρας, για άλλη μια φορά, στους παραδείσους εκείνους των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι «προπαγανδιστές της καταστροφής» με τους ισχυρισμούς τους «δυσφημίζουν όχι εμάς, όχι την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, όταν την εμφανίζουν ως πεδίο ανομίας, τρομοκρατίας, εχθρότητας προς την επιχειρηματικότητα, και χίλια δυο άλλα. Όταν καθημερινά επιχειρούν να δηλητηριάσουν την εμπιστοσύνη, που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα των επενδύσεων και της ανάπτυξης».

Επισημαίνοντας τον «μηδενισμό» που προκύπτει «από το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας τις προσπάθειες όχι της κυβέρνησης, αλλά των παραγωγικών τάξεων, και της ίδιας της χώρας, να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης. Από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοινώθηκε χτες. Από το πώς αντιμετωπίζει κάθε μέτρο και κάθε βήμα, που αποσκοπεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την στασιμότητα. Από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore».

«Κρίνετε. Αποδεικνύει ποια σχολή σκέψης, ήθους, συνέπειας, σοβαρότητας, εθνικής ευθύνης, εκπροσωπεί», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του δεσμευόμενος για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων του αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου. «Κάθε καλόπιστος άνθρωπος, ό, τι κόμμα κι αν υποστηρίζει, καταλαβαίνει ότι το συνέδριο αυτό είναι μια ευκαιρία για την περιοχή. Για όλους μας. Να ακούσουμε, να συζητήσουμε ήσυχα κι απλά, να αποφασίσουμε, να δεσμευτούμε. Η κυβέρνηση πρώτα, αλλά κι εγώ προσωπικά», είπε στην αρχή της παρέμβασής του η οποία ολοκληρώθηκε εκφράζοντας «για μια ακόμα φορά την δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν εδώ».

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είναι «σε μια διαδικασία μετάβασης».

Οι αναπτυξιακοί άξονες της Περιφέρειας θα είναι:

-Πρωτογενής τομέας

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 334 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί περίπου τα 90 εκατ. ευρώ. Επίσης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια συνολικά 74,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, μαζί με τα προγράμματα LEADER ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

-Βιομηχανία

Υπάρχουν 8 ολοκληρωμένες Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές. Οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 98,81 εκατ. ευρώ.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για τρεις «εμβληματικές περιπτώσεις μακρόχρονης κακοδιαχείρισης» σε βιομηχανικές μονάδες α) τα Λιπάσματα της Νέας Καρβάλης, β) την Βιομηχανία Ζάχαρης και γ) την ΕΝΚΛΩ.

Για τα Λιπάσματα είπε ότι επιδιώκεται η εξυγίανση της επιχείρησης και η αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή.

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα, στήριξε οικονομικά την επιχείρηση, έστειλε στη Δικαιοσύνη τα σκάνδαλα με ανείσπρακτες οφειλές 50 εκατ. ευρώ.

Για την ΕΝΚΛΩ τόνισε ότι η «μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων».

-Ενέργεια

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο με κεντρικό ρόλο του αγωγού ΤΑΡ (ο οποίος έχει ήδη κατασκευαστεί σε ποσοστό 50%). Ακόμη προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του κάθετου Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα υπάρχουν και δύο εθνικά έργα, η κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

-Υποδομές

Ολοκληρώθηκαν ο κάθετος άξονας της Ροδόπης στην Εγνατία Οδό από την Κομοτηνή – Νυμφαίο – μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σε λίγες ημέρες, παραδίδεται το τμήμα «Τμήμα Μάνδρα - Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα». Επίσης σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων που θα εφαρμοστεί στην Εγνατία Οδό και θα έχει χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν και κυρίως στη Σαμοθράκη, τον Έβρο και την Καβάλα.

-Ψηφιακή Ανάπτυξη

Ως τις 8 Νοεμβρίου 2017, είχαν ενταχθεί 5.191 νοικοκυριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης στο πρόγραμμα για την «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μόνιμων Κατοίκων των Απομακρυσμένων Περιοχών της Χώρας στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης».

Όσον αφορά την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση οπτικών ινών, στο πλαίσιο του προγράμματος Rural Broadband. Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη καλύπτονται 157 οικισμοί, δηλαδή 40.135 κάτοικοι.

-Έρευνα Καινοτομία Παιδεία

Στον τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δρομολογούνται έργα με συμμετοχή 21 επιχειρήσεων της Περιφέρειας και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2,33 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς έχουν υποβληθεί προτάσεις προϋπολογισμού 54,4 εκατ. ευρώ, με 269 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών. Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 30,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».

Δικαίωμα κληρονομιάς στους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες

Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους Έλληνες πολίτες που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα και σε πολιτικές δράσεις που αφορούν την παιδεία (π.χ. επέκταση του μειονοτικού σχολείου της Ξάνθης) και την παροχή του δικαιώματος να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.

Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:

  • Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
  • Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
  • Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
  • Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Πάντως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.
  • Πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.