ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2019 14:31 EEST

Παραίτηση του Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ μετά τη διαρροή των επικριτικών για τον Τραμπ email

Είχε προηγηθεί σκληρή επίθεση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

ASSOCIATED PRESS

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουάσινγκτον παραιτήθηκε την Τετάρτη αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτήρισε «χαζό» και «περίεργο» μετά τη διαρροή εμπιστευτικών τηλεγραφημάτων, όπου χαρακτήριζε την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου δυσλειτουργική.

«Από τη διαρροή των επίσημων εγγράφων από αυτή την πρεσβεία και μετά έχει υπάρξει μεγάλη σπέκουλα σχετικά με τη θέση μου και τη διάρκεια της θητείας που μου απομένει ως πρέσβη» αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο Σερ Κιμ Ντάροκ. «Θέλω να δώσω τέλος σε αυτή τη σπέκουλα. Η παρούσα κατάσταση καθιστά αδύνατο για μένα να εκτελέσω τα καθήκοντά μου όπως θα ήθελα».

Τηλεγραφήματα του Ντάροκ είχαν διαρρεύσει σε βρετανική εφημερίδα, εξοργίζοντας τον Τραμπ που εξαπέλυσε επίθεση μέσω Twitter εναντίον τόσο του πρέσβη όσο και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης πως είχε μιλήσει με τον Ντάροκ, που ήταν να αποχωρήσει από το πόστο ούτως ή άλλως στο τέλος του έτους.

«Του είπα ότι είναι λόγος μεγάλης λύπης που νιώθει ότι είναι απαραίτητο να αποχωρήσει από τη θέση του ως πρέσβη στην Ουάσινγκτον» είπε σχετικά.