Παραιτήθηκε ο Ακιχίτο - Νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ο Ναρουχίτο

Πρώτη παραίτηση μετά από 200 χρόνια.
ASSOCIATED PRESS

Για τελευταία φορά απευθύνθηκε στον λαό του κατέχοντας το αξίωμα του αυτοκράτορα ο επί 30 χρόνια μονάρχης της Ιαπωνίας, Ακιχίτο ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί και να περάσει την εξουσία στον γιο του, πρίγκιπα Ναρουχίτο.

Ο Ακιχίτο, είναι ο πρώτος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας μετά από 200 και πλέον χρόνια που αποφασίζει να παραιτηθεί αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει πλέον να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του όπως είχε δηλώσει σε ένα σπάνιο διάγγελμά του 2016. Έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τον «Θρόνο των Χρυσανθέμων» σε ηλικία 85 ετών.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Ναρουχίτο θα γίνει αυτοκράτορας τα μεσάνυχτα της 1ης Μαΐου, με την εκκίνηση του πρώτου έτους της νέας αυτοκρατορικής εποχής της Reiwa (όμορφη αρμονία), έπειτα από την εποχή Heisei (ολοκλήρωση της ειρήνης), που διήρκεσε 30 χρόνια.

Σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παραίτησης του Ακιχίτο- με πολύ αυστηρό τελετουργικό και ο αυτοκράτορας είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε εκατομμύρια υπηκόους του.

Reuters
Associated Press

Τελευταία ημέρα αυτοκράτορας

«Σήμερα, ολοκληρώνω το καθήκον μου ως αυτοκράτορας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την βαθιά μου εκτίμηση για τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αμπε ως εκπρόσωπος του ιαπωνικού λαού.

Είχα την τύχη να είμαι σε θέση να φέρω εις πέρας το καθήκον μου ως αυτοκράτορα με βαθιά εμπιστοσύνη και σεβασμό εκ μέρους του ιαπωνικού λαού επί 30 χρόνια από την ανάρρησή μου στον θρόνο.Προς τον λαό που με αποδέχθηκε και με στήριξε ως σύμβολο, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη.

Μαζί με την αυτοκράτειρα, ελπίζω από καρδιάς ότι η νέα εποχή Reiwa που αρχίζει αύριο (Τετάρτη) θα είναι ειρηνική και καρποφόρα, και προσεύχομαι για την ειρήνη και την ευτυχία της χώρας μας και των λαών του κόσμου».

Είναι η πρώτη παραίτηση ιάπωνα αυτοκράτορα από τον θρόνο εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες.

Η βασιλική τελετή παραίτησης (Taiirei-Seiden-nogmain)πραγματοποιήθηκε στην ωραιότερη αίθουσα του αυτοκρατορικού παλατιού, την Matsu no Ma (Αίθουσα του Πεύκου) και ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, ώρα Ιαπωνίας με τον Αυτοκράτορα Ακιχίτο και την Αυτοκράτειρα Μιτσίκο να εισέρχονται στην αίθουσα. Στην τελετή παρευρέθηκαν περί τα 330 άτομα.

KYODO Kyodo / Reuters
ASSOCIATED PRESS
Kim Kyung Hoon / Reuters

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο

Ο πρίγκιπας Ναρουχίτο θα στεφθεί 126ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και θα οδηγήσει και επισήμως τη χώρα στη νέα εποχή Reiwa (όμορφη αρμονία) θέτοντας τέλος, με τη στέψη του, στην εποχή Heisei (ολοκλήρωση της Ειρήνης), που ξεκίνησε το 1989 με τον πατέρα του, Ακιχίτο.

Ο νέος αυτοκράτοας είναι 59 ετών έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη και έλαβε τον τίτλο του σε ηλικία 28 ετών. Είναι παντρεμένος από το 1993 με την πριγκίπισσα Μασάκο και εχουν αποκτήσει ένα παιδί την πριγκίπισα Άικο η οποία είναι 18 ετώην.

Βέβαια στην Ιαπωνία προηγούνται οι άρρενες απόγονοι για να ηγηθούν του αυτοκρατορικού οίκου και της χώρας και έτσι ο πρώτος στη σειρά διαδοχής είναι 12χρονος Χισαχίτο ο οποίος είναι γιος του δεύτερου γιου του αυτοκράτορα, πρίγκιπα Ακισίνο και της πριγκίπισσας Κίκο.

Σημειώνεται πως ο Χισαχίτο είναι το μόνο αγόρι που γεννήθηκε στον αυτοκρατορικό οίκο της Ιαπωνίας εδώ και 41 χρόνια.

KAZUHIRO NOGI via Getty Images
TOSHIFUMI KITAMURA via Getty Images
KYODO Kyodo / Reuters

Ο Tennō της Ιαπωνίας

Ο Aυτοκράτορας της Ιαπωνίας (tennō που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «ουράνιος κυρίαρχος» ή Mikado) είναι η κεφαλή του κράτους της Ιαπωνίας, επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας και ηγείται της επίσημης θρησκείας Σίντο.

Μάλιστα ο αυτοκρατορικός οίκος στον οποίο ανήκει ο παραιτηθείς Ακιχίντο κατέχει το ρεκόρ της παλαιότερου οίκου, αδιάκοπης μοναρχίας στον κόσμο. Ο οίκος ιδρύθηκε το 660 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Τζίμου, που σύμφωνα με την παράδοση είχε θεϊκή καταγωγή. Ο πρώτος αυτοκράτορας για τον οποίο υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία είναι ο 29ος, ο Αυτοκράτορας Κιμμέι (539–571).

Ο πλήρης τίτλος είναι «η Αυτού Αυτοκρατορική Μεγαλειότης ο Αυτοκράτωρ Ακιχίτο της Ιαπωνίας» ενώ οι εξουσίες του εκάστοτε αυτοκράτορα διέφεραν ανά περιόδους. Άλλοτε είχε έναν καθαρά εθιμοτυπικό και συμβολικό ρόλο και άλλοτε κυβερνούσαν πραγματικά τη χώρα.

Σήμερα βέβαια ο ρόλος του είναι καθαρά εθιμοτυπικός, καθώς το πολίτευμα της χώρας είναι συνταγματική μοναρχία και σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες πράξεις, «…δεν πρέπει να έχει αρμοδιότητες σχετικές με την κυβέρνηση…»(άρθρο 4). Σύμφωνα με το 3ο άρθρο του Συντάγματος απαιτείται η συμβουλή και η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για όλες τις πράξεις του στα κρατικά (αλλά όχι κυβερνητικά) θέματα όπως αυτές ορίζονται από το σύνταγμα (στο άρθρο 7).

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, το αυτοκρατορικό παλάτι ονομάζεται «Kyūjō» και αργότερα «Kokyo» και βρίσκεται στην περιοχή του Κάστρου του Έντο, στο κέντρο του Τόκιο. Παλαιότερα η Αυτοκρατορική Οικογένεια κατοικούσε στο Κιότο, για σχεδόν έντεκα αιώνες. Στην Δύση ο θρόνος του είναι γνωστός και ως «ο Θρόνος των Χρυσανθέμων».

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
Kim Kyung Hoon / Reuters
Kim Kyung Hoon / Reuters
Kim Kyung Hoon / Reuters

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP

Δημοφιλή