ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2018 14:15 EET | Updated 14/11/2018 14:30 EET

Παραιτήθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση Νετανιάχου

ASSOCIATED PRESS

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ανακοίνωσε την παραίτησή του την Τετάρτη, διαμαρτυρόμενος με αυτόν τον τρόπο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την οποία χαρακτήρισε «συνθηκολόγηση προς την τρομοκρατία» και αποδυναμώνοντας τη συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Εάν παρέμενα στο υπουργείο, δεν θα ήμουν σε θέση να κοιτώ τους κατοίκους των νότιων περιοχών στα μάτια» είπε ο Λίμπερμαν, αναφερόμενος στους Ισραηλινούς που βίωσαν την έξαρση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία της Τρίτης.

Ο Λίμπερμαν είπε πως η παραίτησή του, που θα τεθεί σε ισχύ 48 ώρες μετά την αποστολή επίσημης επιστολής του στον Νετανιάχου, αποσύρει επίσης και το ακροδεξιό κόμμα του, Ίσραελ Μπεϊτένου, από τον συνασπισμό. Αυτό θα άφηνε τον Νετανιάχου με μόλις 61 από τις 120 έδρες στη Βουλή, έναν χρόνο πριν τις εκλογές.

Ισραηλινοί πολιτικοί σχολιαστές εικάζουν πως ο Νετανιάχου, παρά την πτώση της δημοτικότητάς του λόγω υποθέσεων διαφθοράς, ενδεχομένως να προβεί σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο εκπρόσωπος του κόμματός του, του δεξιού Λικούντ, υποβάθμισε αυτή την επιλογή, λέγοντας πως το υπουργείο θα αναλάβει ο ίδιος ο Νετανιάχου.

«Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε εκλογές εν μέσω μιας ευαίσθητης για την εθνική ασφάλεια περιόδου. Η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της» ανέφερε ο εκπρόσωπος, Γιόναταν Ούριχ, μέσω Twitter.

Ο Λίμπερμαν έχει ταχθεί υπέρ της σκληρής στρατιωτικής δράσης κατά της Χαμάς από το Ισραήλ, ακόμα και καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση έδινε «πράσινο φως» σε οικονομική βοήθεια από το Κατάρ προς τον παλαιστινιακό θύλακα την προηγούμενη εβδομάδα και περιοριζόταν σε αεροπορικά πλήγματα αντί για πιο ευρείες επιχειρήσεις κατά τις συγκρούσεις αυτής της εβδομάδας.