ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/04/2019 11:06 EEST | Updated 04/04/2019 14:09 EEST

Παραίτηση με αιχμές του προέδρου της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση στο ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γιώργος Σταυρόπουλος, καταγγέλοντας την κυβέρνηση για απόπειρα αλλοίωσης της σύνθεσης με την «άμετρη και άκριτη προσθήκη 5 μελών από μια μόνο Κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και 2 ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από άλλη, την Κοινότητα των Ρομά».

Οπως λέει, «η νομοθέτηση προχώρησε χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς ποτέ, από πριν, η Κυβέρνηση, να ενημερώσει, συγκεκριμένα, την ΕΕΔΑ γι αυτήν και μολονότι με την από 27.11.2018 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειάς της τάχτηκε κατά κάθε μεμονωμένης ρύθμισης».

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο «η τελευταία κυβερνητική ενέργεια ήταν η τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις. Ο προϋπολογισμός της είναι τόσο μικρός που η ΕΕΔΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο της, το ελάχιστο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται με αυταπάρνηση και μέτριες αποδοχές πληροφορείται από τον αρμόδιο Υπουργό στη Βουλή ότι δεν πρέπει να μονιμοποιηθεί γιατί «έχει συγκεκριμένες αντιλήψεις και θεάσεις» (; !), οι συνθήκες στέγασης της Εθνικής Επιτροπής είναι απαράδεκτες για ευρωπαϊκό θεσμό, για κάθε μέλος της ΕΕΔΑ που μετέχει στην Ολομέλειά της (συμπεριλαμβανομένου του Προεδρείου) προβλέπεται η χορήγηση 40 περίπου ευρώ το μήνα (!), ποσό από το οποίο τα περισσότερα μέλη έχουν παραιτηθεί για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας.

Θέμα στη Βουλή

Θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε η παραίτηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την απόσυρση των «επίμαχων διατάξεων», με τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να μην κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και συμπλήρωσε: «Οι Αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της Επιτροπής πρέπει να καθoρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά μέσα από τη νομοθετική διαδικασία».

πηγή: ΑΠΕ

Sponsored Post