ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2020 11:13 EEST | Updated 03/07/2020 15:16 EEST

Παραιτήθηκε η Γαλλική κυβέρνηση

Νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέ.

ASSOCIATED PRESS
O Εντουάρ Φιλίπ (αριστερά) με τον Εμμανουέλ Μακρόν. (Christian Hartmann/Pool via AP).

 Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν σήμερα, καθώς ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δρομολόγησε την δέσμεύσή του για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με στόχο την επανεκλογή του στις εκλογές του 2022. 

Ο νέος πρωθυπουργός είναι ο Ζαν Καστέ, μέχρι πρότινος υπεύθυνος για το συντονισμό των εργασιών για την έξοδο της χώρας από την καραντίνα λόγω πανδημίας. 

Τα ερωτηματικά σχετικά με την παραμονή του Φιλίπ είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία του για αλλαγή πολιτικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Γαλλία για να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. 

«Ο Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την έκανε δεκτή» ανακοίνωσε η Προεδρία, προσθέτοντας ότι η παραιτηθείσα κυβέρνηση θα συνεχίσει να χειρίζεται τα τρέχοντα, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. 

Η απόφαση του Μακρόν για αλλαγή ελήφθη μετά τις Δημοτικές Εκλογές της 28ης Ιουνίου, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν την αυξανόμενη δύναμη των Πρασίνων και υπογράμμισαν το πρόβλημα του Μακρόν με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Το μόνο θετικό στοιχείο για τον Μακρόν, ήταν η νίκη του Φιλίπ στην Χάβρη. 

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μακρόν παίρνει ρίσκο αντικαθιστώντας τον Φιλίπ, ο οποίος είναι πιό δημοφιλής από τον ίδιο κι είναι πιθανό να διεκδικήσει την Προεδρία στις εκλογές του 2022. Ωστόσο, η παραμονή του Φιλίπ στην κυβέρνηση θεωρείται εξ ίσου προβληματική, διότι θα έδειχνε αφ ενός την αδυναμία του Μακρόν να προχωρήσει χωρίς τον πρωθυπουργό του και αφ ετέρου, την αδυναμία του κόμματός του να προχωρήσει σε πλήρη κυβερνητικό ανασχηματισμό.