Παραλλαγή της Μποτσουάνα: Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα

Αυστηροί έλεγχοι τεστ και επιτηρούμενη καραντίνα για τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική.
Eurokinissi

Συναγερμός έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του κορονοϊού σε περιοχές της Νότιας Αφρική. Οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα, για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος που είναι σε εξέλιξη ενώ ήδη στο Βέλγιο ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης από την Αφρική.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της νότιας Αφρικής.

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.

ΠΟΥ: Θα χρειασθούν εβδομάδες για την αποτίμηση της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2 , τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Pfizer/BioNTech: Σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει “το αργότερο σε δύο εβδομάδες” τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

“Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529” που “διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα”, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP. “Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες”, αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Πηγή: ERTNEWS , Yπουργείο Υγείας

Δημοφιλή