ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2018 22:26 EET

Παραμένει το σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ

Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο κατηγόρησε την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, καθώς το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ παρέμεινε για τρίτη ημέρα ακινητοποιημένο στη θέση, μετά το επεισόδιο παρενόχλησής του από τουρκικά πολεμικά το απόγευμα της Παρασκευής.

«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ- όπου συμπληρώνεται πως η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.

«Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία απέστειλαν επίσης τόσο η Κομισιόν, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας την Άγκυρα να απέχει από εντάσεις και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης. Ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.

Όσον αφορά στη στάση της ιταλικής πλευράς, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed ανέφερε πως το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την υπόθεση «στα υψηλότερα επίπεδα» και βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές πρεσβείες στην Τουρκία και την Κύπρο ενώ επιδιώκει «όλα τα δυνατά διπλωματικά διαβήματα για την επίλυση του ζητήματος». Σε δήλωση επί του θέματος προέβη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος σημείωσε πως «Δεν περιμέναμε να συμβεί, διότι είμαστε απολύτως πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπου η ΕΝΙ προχώρησε ήδη σε δυο γεωτρήσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Θέση υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της πήρε, με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του Foreign Office: «Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση», ανέφερε σχετικά.