ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/01/2019 12:34 EET | Updated 24/01/2019 14:57 EET

Κώστας Καραμανλής: «Άλλοι επείγονται για διευθέτηση του σκοπιανού, όχι η Ελλάδα»

Ολοκληρωμένη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με βολές κατά της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή

ASSOCIATED PRESS

Με μία σύντομη δήλωση - που αποτελεί ωστόσο ολοκληρωμένη τοποθέτηση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τόσο για την ουσία της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, παρεμβαίνει λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή με αντικείμενο την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ.

- Επικαλείται τη στάση της δικής του κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, χωρίς να χρησιμοποιεί αυτή τη φορά τη λέξη «βέτο».

- Μιλά για «διαπραγματευτικό πλεονέκτημα» που δεν αξιοποιήθηκε.

- Χαρακτηρίζει «ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη» την κριτική της ΝΔ στην συμφωνία,

- Στο πιο κρίσιμο σημείο, εξαπολύει βολές για κάποιους που «επείγονται» για «διευθέτηση» - όχι όμως η Ελλάδα, όπως λέει.

- Κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι καλλιέργησε διχαστικό κλίμα.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης...

« Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.

Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα.»

Ακολουθεί βίντεο με την παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία υπήρξε υπουργός Εξωτερικών κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, στην οποία παραπέμπει ο πρώην πρωθυπουργός.