ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/02/2019 11:47 EET | Updated 19/02/2019 17:14 EET

Το Μαξίμου καλύπτει Πολάκη και εγκαλεί Στουρνάρα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης και του πρωθυπουργού, μετά την δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον κ. Πολάκη.

Alkis Konstantinidis / Reuters

Πλήρη κάλυψη στον Παύλο Πολάκη προσφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, στην διαμάχη του με τον Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή την υπόθεση του δανείου ύψους 100. 000 ευρώ που εξασφάλισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την Attica Bank.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης και του πρωθυπουργού, μετά την δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον κ. Πολάκη και το Μαξίμου απάντησε ζητώντας από τον κ. Στουρνάρα «πολιτική ουδετερότητα». 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. «Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές».

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας κατηγόρησε τον κ. Πολάκη για «βάναυση θεσμική εκτροπή» και χαρακτηρίζει «ανήκουστη» την «προσπάθεια του υπουργού να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας». 

Ο κ. Πολάκης τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα την Δευτέρα, με αφορμή δημοσιεύματα περί ελέγχου του δανείου του από την Εποπτική Αρχή και αφού του είπε «πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειό μου», ζήτησε τον έλεγχο των δανείων που έχουν πάρει άλλοι πολιτικοί και εφημερίδες. 

Ο διάλογος των δύο ανδρών δημοσιεύτηκε στο documento το βράδυ της Δευτέρας και ο κ. Πολάκης έσπευσε να τον επιβεβαιώσει με το χαρακτηριστικό,   μέσω Facebook, απειλώντας τον κ. Στουρνάρα ότι αν σε τρεις μέρες δεν ελέγξει τα δάνεια για τα οποία του μίλησε, θα πάει από το γραφείο του «για να τα πουν από κοντά». 

Η ανακοίνωση Στουρνάρα

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες. 
Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

 

Απάντηση Πολάκη: Ψευδές ότι κατέγραψα τη συνομιλία μας

«Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα. Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο. Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα» λέει, σε νέα ανάρτησή του στο Facebook, o Παύλος Πολάκης, ισχυριζόμενος πως είναι σε εξέλιξη μια «δεύτερη στη σειρά απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα».

Στη συνέχεια, κατηγορεί τον διοικητή της ΤτΕ πως «στήνει σκευωρίες», υποστηρίζοντας πως «επιχείρησε την σπίλωσή μου διατάζοντας έρευνα για το δάνειο που νομίμως έλαβα και έσπευσε αυτό να το διαρρεύσει στα ΜΜΕ με επίσημη διαρροή της ΤτΕ.

Από το «κωλόσπιτο» στο «η κλήση σας καταγράφεται»

Ακολούθως φρόντισε να διαρρεύσει ότι ουδέν μεμπτόν ευρέθη, μόνο μόλις τελείωσαν τα δελτία των ειδήσεων. Και σήμερα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα διαδίδοντας ότι δήθεν εγώ τον ηχογραφούσα εν άγνοια του. Αφού δεν μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών».

«Δεν εκβιάζω» γράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ζητώντας εκ νέου ελέγχους των δανείων Μητσοτάκη, Σπυράκη, Γεωργιάδη και του «Πρώτου Θέματος»- ενώ στη συνέχεια κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα πως ενεργεί «ως διώκτης μου, μόνο και μόνο επειδή βγάζω στη φόρα τις παρανομίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις οποίες δυστυχώς για αυτόν εμπλέκεται η σύζυγος του. Με δυο λόγια ο κος Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του. Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κ.Στουρνάρα».