Παρφέ με κράμπλ Κινόα - Πληγούρι, Κολοκύθα και Αχλάδι

Παρφέ με κράμπλ Κινόα - Πληγούρι, Κολοκύθα και Αχλάδι
funkycookgr

Μπορεί η λέξη παρφέ να σου θυμίζει το καλοκαίρι αλλά αυτή η συνταγή με κραμπλ από κινόα-πληγούρι, κολοκύθα και μπαχαρικά έχει γεύση Χριστουγέννων!

Μπορεί στο blog να μην σου παρουσιάζω συχνά τέτοιου είδους γλυκά όμως είναι από τα πιό αγαπημένα μου, γενικότερα τα γλυκά με κράμπλ και κρέμες μου αρέσουν πολύ γιατί είναι απίστευτα ευέλικτα.

Με όποια υλικά έχεις στο σπίτι μπορείς να δημιουργήσεις στα γρήγορα ένα «ωραίο ποτηράκι» γεμάτο από διάφορες γεύσεις και υφές, το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και εμφανισιακά, γι΄αυτό αυτό το παρφέ στο προτείνω ανεπιφύκτα και σαν επιδόρπιο στο γιορτινό σου τραπέζι.

Συνήθως, τον χειμώνα, όταν μου φέρνουν από το χωριό γλυκοκολοκύθες φτιάχνω μια κρέμα-μαρμελάδα κολοκύθας, την αρωματίζω με ζεστά μπαχαρικά και καμιά φορά της προσθέτω μήλα ή αχλάδι.

Αυτό το βαθυπορτοκαλί χρώμα της, η γεύση, το άρωμα είναι τόσο υπέροχα, κλεισμένα σ’ ένα βάζο, που ποτέ δε μένει στο ψυγείο πάνω από μερικές ημέρες.

Αυτή την κρέμα μπορείς να την φας απλά ή να φτιάξεις πάρα πολλά γλυκά, επίσης συχνά χρησιμοποιείται αντί βουτύρου για νηστίστιμες-veggie παρασκευές γλυκών, όπως ένα κέικ.

Από την άλλη το κράμπλ είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου παρασκευές αφού σου επιτρέπει σε λιγοστό χρόνο να φτιάξεις «το δικό σου μπισκότο» με κάθε πιθανό συνδυασμό.

Πέρσι αν είχες δει σ’ ένα από τα επεισόδια του Ready Steady Cook είχα φτιάξει σε 10 λεπτά ένα φανταστικό κράμπλ στο τηγάνι με φυστίκι Αιγίνης.

Πώς ήρθε όμως η ιδέα για το κράμπλ με κινόα, σε διάφορες αναζητήσεις έβλεπα στο διαδίκτυο γλυκά με κινόα και είπα να τολμήσω να δοκιμάσω κι εγώ.Όντως, με λίγο μαγειρεμένο κινόα με πληγούρι τηςTipiak ένα προϊόν που μαγειρεύω συχνά-πυκνά με κάθε τρόπο, που μου είχε περισσέψει σκέφτηκα να πειραματιστώ και μάλλον αυτό ήταν μόνο η αρχή!

Η πρώτη απόπειρα γι΄αυτό το διαφορετικό γλυκό με το κράμπλ κινόα, την κρέμα κολοκύθας και τη διακριτική γεύση τυριού, όσο και να σου φαίνεται απίθανο είναι μα τόσο Χριστουγεννιάτικο παρφέ, απλά δοκίμασέ το!

Παρφέ με Κράμπλ Κινόα-Πληγούρι, Κολοκύθα και Αχλάδι

  • Χρόνος Προετοιμασίας: 25′
  • Χρόνος Αναμονής:40′
  • ΄Βαθμός Δυσκολίας:Εύκολος
  • Μερίδες: 4-5

Υλικά

Για το κράμπλ κινόα – με πληγούρι
100 γρ. κινόα με πληγούρι Tipiak
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. φουντούκια
50 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για την κρέμα κολοκύθας με αχλάδι

350 γρ. κολοκύθα
200 γρ. αχλάδια
120 γρ. ζάχαρη
160 ml. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά (κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο)

Για την κρέμα τυριού

300 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. κρέμα γάλακτος
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1 στικ βανίλιας

funkycookgr

Εκτέλεση


1. Η κρέμα κολοκύθας με αχλάδι

Ψιλοκόβουμε την κολοκύθα και το αχλάδι , βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου 45 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα και να καραμελώσει. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.

2. Το κράμπλ κινόα με πληργούρι

Σ’ βαθύ τηγάνι βάζουμε την κινόα με πληγούρι να βράσει με 350 ml. νερό, βράζουμε περίπου 15 λεπτά, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει καλά.

Κατόπιν προσθέτουμε τα φουντούκια τριμμένα, το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο και την ζάχαρη. Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 12-15 λεπτά στους 170ο C.

Σπάμε με τα χέρια μας τα μεγαλύτερα κομμάτια και τ΄αφήνουμε να κρυώσει καλά.

3. Για την κρέμα τυριού

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και μόλις σφίξει προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Μοιράζουμε το κράμπλ σε ποτήρια, προσθέτουμε στρώσεις από κρέμα κολοκύθας και κρέμα τυριού, τελειώνουμε με κράμπλ και αφήνουμε το παρφέ στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Μπορούυμε αντί για τυρί κρέμα να χρησιμοποιήσουμε κρέμα καρύδας, την οποία θα αφρατέψουμε στο μίξερ, επειδή όμως δεν θα έχουμε το τυρί κρέμα στο παρφέ ίσως χρειαστεί να μειώσουμε τη ζάχαρη στην κρέμα κολοκύθας
– Η κρέμα κολοκύθας μπορεί να γίνει μόνο με μήλα, αχλάδια, μπανάνες, μανγκο ή και γλυκοπατάτες
– Το μείγμα μπαχαρικών μπορεί να είναι της επιλογής μας, επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε με πορτοκάλι
– Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε το κράμπλ, βράζουμε την κινόα με πληγούρι, μόλις το βράσουμε προσθέτουμε βούτυρο, αρωματίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και το χρησιμοποιούμε ως βάση

funkycookgr

Αναδημοσίευση από το funkycook.gr