Οκτώ πλεονεκτήματα της χορτοφαγίας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα

Οκτώ πλεονεκτήματα της χορτοφαγίας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα
Getty Images/iStockphoto

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

Ακολουθούν οκτώ πλεονεκτήματα της χορτοφαγίας, σύμφωνα με γιατρούς, ερευνητές και όσους ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής:

Καλή διάθεση: Οι χορτοφαγικές δίαιτες δεν έχουν υψηλή συγκέντρωση αραχιδονικού οξέος (προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης). Αυτό μπορεί να είναι επωφελές, καθώς έρευνες δείχνουν ότι συνδέεται με διαταραχές της διάθεσης.

Μπορεί να μειώσει τον διαβήτη: Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη: Έρευνα του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Nuffield στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε ότι καταρράκτη είχαν στην πλειοψηφία τους οι κρεατοφάγοι, ενώ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισής του είχαν χορτοφάγοι και βίγκαν.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων : Οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν ζωικό λίπος, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιοαγγειακή πάθηση.

Οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλή χοληστερόλη: Την ευεργετική επίδραση μίας φυτικής διατροφής στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος επιβεβαίωσε μία νέα, επισταμένη ανασκόπηση και μετανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews.Η εν λόγω έρευνα διαπίστωσε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένη ολική χοληστερόλη, χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) και χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL)

Μειώνετε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου: Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον το 30% των περιπτώσεων καρκίνου έχει συνδεθεί με τις διατροφικές συνήθειες και σε μελέτη ασθενών φάνηκε ότι η επιλογή της χορτοφαγίας, με τη συνέχιση κατανάλωσης γάλακτος και αβγών μείωσε τον κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν κρέας. Συνολικά, οι χορτοφάγοι τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένους δείκτες σε διάφορα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτού του παχέος εντέρου, του στομάχου, της κύστης, των ωοθηκών, του στήθους, των λυμφατικών και των αιματοποιητικών ιστών, λόγω των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών των φυτικών τροφών.

Λιγότερες πιθανότητες για πέτρα στα νεφρά: Υπάρχουν διάφοροι τύποι πέτρας στα νεφρά και ένας από αυτούς, που είναι και ο πιο κοινός, είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης οξαλικού ασβεστίου. Σημαντική ποσότητα οξαλικού ασβεστίου περιέχουν ο χυμός γκρέιπφρουτ και κράμπερι, οι πατάτες, το σπανάκι, ορισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. κάσιους και αράπικα φιστίκια), η σοκολάτα, τα σπαράγγια, τα παντζάρια και τα μούρα. Κατ’αποκλειστικότητα, επομένως, μια χορτοφαγική διατροφή.

Ασπίδα κατά της παχυσαρκίας: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικά προϊόντα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας των μεσηλίκων και των ηλικιωμένων κατά της παχυσαρκίας, χωρίς να χρειάζεται κανείς να είναι χορτοφάγος.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα ολλανδικής μελέτης που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (23-26 Μαΐου) στη Βιέννη.