Επειδή κάποια βιβλία άλλαξαν την ιστορία του κόσμου.
tiero via Getty Images

23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Μία συμβολική ημερομηνία για τη λογοτεχνία καθώς το έτος 1616, την ημέρα αυτή, απεβίωσαν ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες.

Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Δικαιωμάτων, για να αποδώσει φόρο τιμής στο βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει, κυρίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης και το έργο των δημιουργών που συνετέλεσαν στην πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Στην Καταλονία, στις 23 Απριλίου γιορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, που συνδυάζεται με τη γιορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

ASSOCIATED PRESS
Xavi Torrent via Getty Images

Ουδεμία αμφιβολία ότι τα βιβλία είναι για πάντα και ότι υπήρξαν βιβλία τα οποία άλλαξαν κυριολεκτικά την ιστορία του κόσμου -η Βίβλος του Γουτεμβέργιου τη δεκαετία του 1450 είναι το πρώτο μίας μακράς, πολύτιμης λίστας- αλλά κυρίως, υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν ιστορίες που άλλαξαν εμάς και τον μικρό μας κόσμο. Από εκείνο το βιβλίο που μας έδωσαν παιδιά και μας πήρε το νου, μέχρι όσα ανακαλύψαμε στην πορεία, εκείνα που τυχαία πέσαμε επάνω τους και αυτά που θα παίρναμε μαζί μας, ως άλλοι Δον Κιχώτες, ακόμη και στην άλλη άκρη της γης.

Παυλόπουλος: Σταθερή και διαχρονική η αξία του βιβλίου

«Τη σταθερή και διαχρονική αξία του βιβλίου», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, τα διδάγματα από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Ακόμη μας συγκλονίζει -κι ίσως αυτό θα διαρκέσει για πάντα- η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον εμβληματικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, το μνημείο-ορόσημο, μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όσο κι αν φαίνεται, τουλάχιστον prima faciae, παράδοξο, τούτη η πολιτισμική τραγωδία μας διδάσκει, μέσ′ από τις στάχτες της, και την αξία του βιβλίου. Αξία σταθερή, αξία διαχρονική. Και για να γίνω σαφέστερος: Ουδείς μπορεί ν′ αμφιβάλλει ότι το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ ”η Παναγία των Παρισίων” κατέχει πια, ως απτό δείγμα πνευματικού κλασικισμού, περίοπτη θέση στο ”Πάνθεο” της Παγκόσμιας Λογοτεχνικής Κληρονομιάς. Χάρη σ′ αυτό το βιβλίο, του οποίου τα λογοτεχνικά ίχνη μένουν ανεξίτηλα ως απαστράπτουσες ψηφίδες της εν γένει πνευματικής δημιουργίας, ο Ναός της Παναγίας των Παρισίων θα κατέχει, στο διηνεκές, περίοπτη θέση στη συλλογική μας μνήμη, ακόμη κι αν η Επιστήμη και η Τέχνη δεν καταφέρουν να επουλώσουν πλήρως τα βαθιά τραύματα, τα οποία άφησαν πίσω τους οι φλόγες».

Hoxton/Sam Edwards via Getty Images

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «αυτό το παράδειγμα αρκεί, όπως πιστεύω, για να δείξει ότι το βιβλίο, ιδίως στην έντυπη μορφή του, θα συνιστά μέσα στον χρόνο -και μάλιστα πέρα και έξω από την εξέλιξη της τεχνολογίας- αξιόπιστο και αξιόμαχο φρουρό και συνοδοιπόρο του πνεύματος και των ευγενέστερων δημιουργημάτων του».

Μυρσίνη Ζορμπά: Να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

«Πρέπει να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Με άλλους τρόπους ίσως από αυτούς που συνέβη παλαιότερα. Αυτούς τους νέους τρόπους χρειάζεται να ανακαλύψουμε, με όραμα, συνεργασία, οργάνωση και μέθοδο», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«... Ο εορτασμός του βιβλίου μπορεί να μετατραπεί σε αφετηρία για πολιτικές ανάδειξης της ανάγνωσης και της συμμετοχής σε ένα ανοιχτό δίκτυο, στο οποίο θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Sascha Kilmer via Getty Images

Τα δεδομένα στην αγορά του βιβλίου, αφενός εξαιτίας της κρίσης αφετέρου λόγω της ψηφιακής εποχής δεν έσβησαν την ανάγκη και την ευχαρίστηση της ανάγνωσης του βιβλίου, έστω κι αν άλλαξε ο τρόπος που συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό συναντιούνται σήμερα.

«Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να φανταστεί ένα μέλλον χωρίς βιβλία και ανάγνωση» υπογραμμίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσθέτει: «Χρειάζεται να επανανοηματοδοτήσουμε το χώρο του βιβλίου ως έναν χώρο συνάντησης, χώρο διακίνησης ιδεών και συναισθημάτων. Να σκεφτούμε τον ρόλο των βιβλιοθηκών, των κοινοτήτων ανάγνωσης, το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών. Να σκεφτούμε τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση στο βιβλίο, τα εμπόδια που υπάρχουν και τους τρόπους να τα υπερβούμε, ιδιαίτερα αναφορικά με τις νεότερες ηλικίες».

Ο νέος «Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού», που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, όπως τονίζει η κ. Ζορμπά, «έχει στόχο την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης με βάση τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τόσο στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής, της διακίνησης και κατανάλωσης βιβλίου, όσο και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών με την εξάπλωση των οπτικοακουστικών μέσων και των ψηφιακών εφαρμογών».

Η τεχνολογία που έχει επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τους κλάδους των πολιτιστικών βιομηχανιών που είναι σε άνθιση, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι σύμμαχος, επεκτείνει και διευρύνει τις δυνατότητες» σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταλήγει: «Αν κάτι έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει το κοινωνικό πεδίο, αυτό είναι οι πολιτισμικές μας πρακτικές. Ο νέος “Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού”, που το υπουργείο φέρνει τον Μάιο στη Βουλή, καθώς και η δημιουργία “Χώρων Βιβλίου και Πολιτισμού” στην περιφέρεια και τα προγράμματα προώθησης της ανάγνωσης είναι τα πρώτα βήματα που μας δείχνουν το δρόμο για το απαιτητικό μέλλον».

Georgijevic via Getty Images

Η Βουλή συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και προβάλλει στην πρόσοψή της το σήμα της ημέρας, δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η γνώση αποτελούν τη βάση της Παιδείας και της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βιβλιοθήκη της Βουλής άνοιξε τις πύλες της στο κοινό και ειδικότερα την Αίθουσα Ειδικών Συλλογών της, για μια περιήγηση στην ιστορία της. Έτσι, το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη και συμμετείχαν σε προγραμματισμένες ωριαίες ξεναγήσεις με θέματα τα «Σπάνια και πολύτιμα της ελληνικής γλώσσας», τις «Εικόνες της ιστορικής Αθήνας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής» και τη «Βιβλιοθήκη… για παιδιά!».

Δημοφιλή