ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/01/2021 11:50 EET | Updated 25/01/2021 14:37 EET

«Πέφτουν οι υπογραφές» για τα μαχητικά Rafale

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποδέχεται τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, η οποία φέρνει και τη νέα πρόταση για τις φρεγάτες.

ASSOCIATED PRESS

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έφτασε στις 13:55 η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών τύπου Rafale.

Την κ. Παρλί υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Aντιπροσωπείες από την Ελλάδα και τη Γαλλία θα είχαν διμερείς συνομιλίες στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδιστίστριας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλίδα υπουργός φέρνει και την ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το Παρίσι φέρεται να έχει προτείνει τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου Belhara, δυο φρεγάτες για ενδιάμεση λύση τύπου La Fayette και αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των ελληνικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Ο νόμος- πλαίσιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, προβλέπει την προμήθεια των 18 Rafale F-3R, την μελλοντική τεχνική τους υποστήριξη σε ανταλλακτικά και πλήρες φορτίο όπλων, με κόστος 1,92 δις ευρώ για τα μαχητικά και άλλα 400 εκ για τα όπλα τους.

Ειδικότερα το σχέδιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ’Αμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας «Dassault Aviation» αφορά την προμήθεια έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» και συναφών ειδών και υπηρεσιών.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι 4 πιλότοι και 30 τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα ταξιδέψουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.