Πεκίνο σε ΗΠΑ: «Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας»

Αυτό δήλωσε ο Κινέζος Υπουργός Αμυνας στον Αμερικανό ομόλογό του.
|
Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ουέι Φένγκε
Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ουέι Φένγκε
REUTERS

Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, δήλωσε την Τετάρτη ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, σύμφωνα με δήλωση από το Πεκίνο.

«Εάν το ζήτημα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Γουέι, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα στην Ταϊβάν για να βοηθήσουν το νησιωτικό έθνος να αποκρούσει μια πιθανή σύγκρουση με την ηπειρωτική Κίνα.

Η κλήση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. Στην κλήση, ο Όστιν επανέλαβε τη σημασία της μη παροχής όπλων από την Κίνα στη Ρωσία για να βοηθήσει στην εισβολή της.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν ”περιφερειακά θέματα ασφάλειας και την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει την Ταϊβάν σε συναγερμό για την πιθανότητα το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας για να κινηθεί εναντίον της χώρας.