ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/04/2021 14:24 EEST

Πελώνη: Βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι της περιπέτειας

Τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται οι υγιείς 40άρηδες.

Eurokinissi
self-test

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σχολιάζοντας τις εικόνες συγχρωτισμού σε πλατείες που είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή, καθώς –όπως είπε- βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι της περιπέτειας. «Υπάρχει κόπωση της κοινωνίας αλλά θέλει λίγη ακόμα υπομονή. Η πλειοψηφία των πολιτών σέβεται τα μέτρα», ανέφερε η κ. Πελώνη, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει μέρος της εστίασης –όπως τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους- ως μία ακόμα βαλβίδα αποσυμπίεσης και προσπάθειας αποτροπής συνωστισμού σε άλλα σημεία, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε την εκτίμηση ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα. Όσο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις την πασχαλινή περίοδο καθώς και για τη λειτουργία των εκκλησιών, η κ. Πελώνη απάντησε ότι είναι νωρίς για μία τέτοια συζήτηση.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος εστίασε κυρίως στη χρήση των self-test. «Το νέο συμπληρωματικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί για την σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη. Για την σημασία των self-test στην προσπάθεια έγκαιρου εντοπισμού θετικών κρουσμάτων και συνεπώς του περιορισμού της πανδημίας, είχε μιλήσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι εντός της εβδομάδας η χρήση τους θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους άλλων τομέων. Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τις επόμενες μέρες θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.

Η κ. Πελώνη δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, υπογράμμισε όμως «πως, καθώς θα έχουμε ιλιγγιώδη αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης,  αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση  και -κατ’ επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς.»

Μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται άμεσα. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί και συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι -εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο  τρίμηνο παραδόσεις- τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες.»  

Τέλος, η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι αυτό που προέχει είναι η ευρύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό των μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών.