CULTURE
03/02/2021 07:16 EET

Πέντε χρόνια Cosmote History: Ενα στοίχημα που κερδήθηκε σε καίριο σημείο

Τι πρόκειται να δούμε το επετειακό '21, ο προϋπολογισμός των 3 εκ. και μια συζήτηση με το Netflix.

-  Ποιά ήταν η πιο δύσκολη -ή η πιο τολμηρή- απόφαση που πήρατε στο Cosmote History  αυτά τα πέντε χρόνια και σας δικαίωσε;

Θα περίμενε κανείς απαντώντας σ′ αυτή την ερώτηση της HuffPost Greece στην διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου για τα 5 χρόνια λειτουργίας του καναλιού, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ να αναφερθεί σε κάποια παραγωγή, κάποιο ντοκιμαντέρ, μια σειρά ή μια εκπομπή του περιεχομένου του Cosmote History HD με αφορμή τα γενέθλιά του. Κι όμως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ μίλησε για το ίδιο το ξεκίνημα αυτή της πρωτοβουλίας. Τότε που ξετυλίγοντας το προσωπικό του όραμα για ένα κανάλι - τόπο ψυχαγωγίας και μόρφωσης με ντοκιμαντέρ υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών «γιατί αν ξέρουμε το παρελθόν μας γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε» - συνάντησε επιφύλαξη και σκεπτικισμό. Κάπως έτσι όταν εκφράστηκε η άποψη ότι δεν «βγαίνει» οικονομικά αυτό το κανάλι, εκείνος δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του.

Και πράγματι, το κανάλι μπορεί να μην «βγήκε» οικονομικά αλλά το όφελος είναι μεγάλο κι είναι αλλού, όπως τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Το όφελος αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εικόνα του ΟΤΕ αλλά με την παρακαταθήκη που αφήνει το περιεχόμενο αυτό στις επόμενες γενιές. Γενιές στις οποίες στοχεύει το Cosmote History HD, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος απαντώντας σε έτερη ερώτηση της HuffPost Greece στην συζήτηση που συμμετείχε κι ο εκτελεστικός διευθυντής Cosmote TV, κ. Δημήτρης Μιχαλάκης και συντόνισε ο δημοσιογράφος, Χρίστος Βασιλόπουλος.

ATHANASSIOS ANAGNOSTOPOULOS
5 Χρόνια COSMOTE HISTORY: Από αριστερά: Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο δημοσιογράφος και συντονιστής του digital Media event, Χρίστος Βασιλόπουλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής COSMOTE TV, Δημήτρης Μιχαλάκης.

120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ κι οι πάνω από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού

Προς απόδειξη τούτου έρχονται οι περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ κι οι πάνω από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού που προβλήθηκε από τις συχνότητές του αυτά τα πέντε χρόνια, ενώ το lockdown εδραίωσε την απήχησή του μέσα από την ανταπόκριση που είχε η ελεύθερη μετάδοση περιεχομένου του Cosmote History HD στο κανάλι της Cosmote TV στο YouTube, κατά τη διάρκεια του. «Eίμαστε υπερήφανοι που, από την πρώτη στιγμή, το Cosmote History HD αγαπήθηκε από τους τηλεθεατές, οι οποίοι το έχουν αναδείξει ως το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ στην Cosmote TV», είπε ο κ. Τσαμάζ. Εκεί βασίστηκε και η απόφαση του Ομίλου ΟΤΕ να διαθέσει δωρεάν το Cosmote History HD στα σχολεία, μέσα από τη streaming υπηρεσία της Cosmote TV. Τα πρώτα σχολεία έχουν ήδη αποκτήσει ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ «η πόρτα μας ήταν και παραμένει ανοιχτή για όποιο σχολείο της χώρας εκφράσει ενδιαφέρον».

Μεγάλο αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821, ελεύθερο για όλους

Στο πλαίσιο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Cosmote History HD έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο αφιέρωμα με θέμα τον αγώνα για την ελευθερία, το οποίο αποτελείται από 11 νέες παραγωγές και συμπαραγωγές Cosmote TV. Συνολικά, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν πάνω από 100 ώρεςτηλεοπτικού προγράμματος αφιερωμένου στην ελληνική Επανάσταση. Σημαντικό το ότι πρεμιέρες ντοκιμαντέρτου COSMOTE HISTORY HD για την ελληνική Επανάσταση θα διατεθούν ελεύθερα για όλους, μέσα από το κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.

2021: Πάνω από 20 νέες παραγωγές/συμπαραγωγές & 150 ώρες προγράμματος

Πέρα από το αφιέρωμα στην ελληνική Επανάσταση, το πρόγραμμα το Cosmote History HD για το 2021 περιλαμβάνει πολλές ακόμη νέες πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές.

«Το πρόγραμμα του καναλιού εμπλουτίζεται σημαντικά και τη νέα χρονιά, διατηρώντας τον ελληνικό προσανατολισμό του. Το τηλεοπτικό κοινό του Cosmote History HD θα απολαύσει πάνω από 20 πρεμιέρες νέων παραγωγών και συμπαραγωγών μας. Στόχος μας παραμένει η διάδοση σημαντικών στιγμών της ιστορίας μας στα νεανικά κοινά», δήλωσε σχετικά ο κ. Δημήτρης Μιχαλάκης.

«Συνολικά θα προσφέρουμε 150 ώρες πρωτότυπου προγράμματος, το οποίο θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας από την επιρροή της αρχαιότητας στη σύγχρονη τεχνολογία, μέχρι και στη μυθοπλασία», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα έρχονται οι σειρές ντοκιμαντέρ «Αλφάβητος – Κοινός κώδικας» για την πορεία του ελληνικού αλφαβήτου ανά τους αιώνες, «Ημάχη της Κρήτης: Επιχείρηση Ερμής», για τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης και «Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο», με θέμα την επιρροή της ελληνικής αρχαιότητας στην σύγχρονη τεχνολογία, όλες σε παραγωγή Cosmote TV.

Από συμπαραγωγές, οι επόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνουν τον δεύτερο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στα φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» για τον ρόλο των αεροπορικών μαχών στην Ελλάδα την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ξόρκια και Προφητείες» για τις ρίζες της μαγείας και της μαντείας ανά τους αιώνες στην ελληνική επικράτεια και το ντοκιμαντέρ «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» μια αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για ντοκιμαντέρ 

Παρ′ ότι το ντοκιμαντέρ δεν είναι ένα προϊόν που έλκει συνδρομητές στην πλατφόρμα της Cosmote TV (σε αντίθεση με τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, τις ταινίες και τα σίριαλ), η Cosmote TV συνεχίζει να διαθέτει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις παραγωγές και τις συμπαραγωγές του Cosmote History.

 

Εκτός από το ντοκιμαντέρ, η Cosmote TV επενδύει και στη μυθοπλασία. Γι’ αυτό πρόκειται να λανσάρει την νέα σειρά ερωτικού θρίλερ «42 βαθμοί» με τους Χρήστο Λούλη, Κατερίνα Λέχου, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Έμιλυ Κολιανδρή  που θα κάνει πρεμιέρα στο τέλος Απριλίου. Δεν αποκλείει δε, το ενδεχόμενο να εγκρίνει και δεύτερο κύκλο του «Tehran» που προβάλλεται ήδη στο Apple+. Η κίνηση αυτή, μάλιστα, έρχεται μετά την επιτυχία του «Έτερος εγώ» – που, όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχαλάκης - βρίσκεται και σε «αρχικές διαπραγματεύσεις» με το Netflix προκειμένου η σειρά να προβληθεί στη γνωστή πλατφόρμα. 

 

Βραβεία σε Φεστιβάλ

Πολλές από τις πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές του Cosmote History HD έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Βερολίνου. Επίσης, η συμπαραγωγή της Cosmote TV «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» επιλέχθηκε, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, στην 92η Διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ. Το 2020, το κανάλι παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρώτη του συμπαραγωγή με το National Geographic, με τίτλο «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων».