Πέντε λόγοι που τα αυγά κάνουν καλό στην υγεία μας

Τόσο καλό στην υγεία και το σώμα μας, που ούτε μπορείτε να φανταστείτε!
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
A white egg is dressing a gold crown on blue background. Concept of success.
A white egg is dressing a gold crown on blue background. Concept of success.

Μπορεί να είναι… μικρά στο μάτι αλλά τα αυγά κάνουν τόσο καλό στην υγεία και το σώμα μας, που ούτε μπορείτε να φανταστείτε!

1. Ένα μόνο αυγό περιέχει 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β, D και Ε, ενώ αποτελεί και κορυφαία πηγή ασβεστίου, σεληνίου και ιωδίου.

2. Περιέχει χολίνη που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου: Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα. Η χολίνη όχι μόνο βοηθά την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά συμβάλλει στην καλή ηπατική λειτουργία και το μεταβολισμό, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

3. Διατηρεί την καλή υγεία των ματιών καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι φυσική πηγή βιταμίνης Α. Οι κρόκοι περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν κάποιες εκφυλιστικές διεργασίες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών.

4. Το φυλλικό οξύ είναι συστατικό των αυγών και ιδιαίτερα σημαντικό για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συχνά περιλαμβάνεται στην διατροφή ως συμπλήρωμα - κυρίως στις γυναίκες που είναι έγκυες - για να βοηθήσει στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλες συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη.

Deviled eggs topped with green onion and paprika over gray background viewed from above
Deviled eggs topped with green onion and paprika over gray background viewed from above

Και η χοληστερόλη;

Τα αυγά περιέχουν υψηλό επίπεδο πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, και έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα HDL γενικά έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση αυγών ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης δίαιτας, καθώς δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στα περισσότερα άτομα. Μελέτες που ερευνούν τις διατροφικές αιτίες της καρδιακής νόσου δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγών (μέχρι 6 την εβδομάδα), ακόμα και σε άτομα με προϋπάρχοντα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.