ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/06/2018 20:01 EEST

Περάσαμε τρεις ημέρες με το ΕΛΚ στο Μόναχο. Αυτές είναι οι προτάσεις Μέρκελ, Κουρτς και Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό. Θα τα καταφέρουν;

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στα θρανία

Αποστολή της HuffPost Greece στο Μόναχο

Λαϊκισμός, αμφισβήτηση του παραδοσιακού ευρωπαϊκού μοντέλου, εσωτερικοποίηση της πολιτικής, επικράτηση ακραίων τάσεων. Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων έχει αλλάξει και οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις ψάχνουν τρόπους να αντιδράσουν, να μιλήσουν ξανά στον κόσμο. Για να μην εξαλειφθούν.

Αυτά ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τριήμερο συνέδριο -ή study days όπως το ονόμασαν επίσημα- της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που διοργανώθηκε από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου στο Μόναχο. Το «παρών» έδωσαν ειδικοί, ευρωβουλευτές, ηγέτες κρατών κεντροδεξιών κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ, αλλά και τρανταχτά ονόματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Μεταξύ αυτών η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ και ο νεοεκλεγής Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς. Συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε με θέμα «Οι προσδοκίες για το μέλλον της Ευρώπης». Στόχος; Η απάντηση της κεντροδεξιάς στα εκλογικά πλήγματα και τον αυξανόμενο λαϊκισμό -είναι νωπές ακόμη οι μνήμες σε Ιταλία και Ισπανία- ενόψει και των Ευρωεκλογών του 2019.

Πως αντιδράς, λοιπόν, στο λαϊκισμό;

Μητσοτάκης: Δεν πολεμάς τον λαϊκισμό με λαϊκισμό

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν πολεμάς τον λαϊκισμό με λαϊκισμό. Πρέπει να αντιδράσει στον λαϊκισμό πριν οι λαϊκιστές κατορθώσουν να έρθουν στην εξουσία. «Γιατί αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν πολιτικά οι λαϊκιστές αλλά  οι χώρες που περνούν από αυτή τη διαδικασία ζημιώνονται βαθιά. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα και στην Ιταλία. Ανάλογες προκλήσεις αντιμετωπίζει και η Ισπανία αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο».

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι καταπολέμησης του λαϊκισμού στην πράξη και αναφέρθηκε στο τι κάνει η ΝΔ, «καθώς πιστεύω ότι θα είμαστε νικητές στις επόμενες εκλογές».

Αυτές είναι:

 • η ενότητα («οι κεντροδεξιές δυνάμεις τις οποίες εμείς εκπροσωπούμε, πρέπει να είναι ενωμένες. Αν δεν είναι ενωμένες, είναι πολύ ευκολότερο για τους λαϊκιστές να παίξουν το παιχνίδι τους»),
 • η ουσιαστική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους,
 • να υπάρχει θετικό μήνυμα («δεν αρκεί να λέμε ότι οι λαϊκιστές είναι κακοί, δεν μου αρκεί να λέω ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης ή απατεώνας, οι περισσότεροι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό. Αυτό που περιμένουν από τα κεντροδεξιά κόμματα είναι να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό και πλήρες μήνυμα, το οποίο αντιμετωπίζει τα πραγματικά παράπονα, αυτά που στην Ελλάδα σήμερα αφορούν την απασχόληση, την οικονομική ανάπτυξη, τη φορολογία, το διαθέσιμο εισόδημα και βεβαίως την ασφάλεια, που είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα»),
 • η ανάγκη να αμφισβητήσουμε τις κατεστημένες αντιλήψεις στο εσωτερικό των κομμάτων («δεν μπορούμε να παρουσιαζόμαστε ως το κόμμα του κατεστημένου, πρέπει να αλλάξουμε. Αλλαγή σημαίνει νέες πολιτικές, σημαίνει νέα πρόσωπα, σημαίνει νέες μέθοδοι, με αξιοποίηση της θετικής πλευράς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις εκστρατείες μας»).

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και πλήρωσε το τίμημα».

Ο οικοδεσπότης της τριήμερης σύναξης και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προδίκασε ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ότι ο κόσμος έχει υποφέρει πολύ από την αριστερή λαϊκίστικη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα ψέμματα του Τσίπρα και ότι η Ελλάδα αποδεικνύει ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους λαϊκιστές. «Σε αυτές τις εποχές πρέπει ο κόσμος να μπορεί να εμπιστευτεί τους πολιτικούς και ο Κυριάκος μπορεί να το κάνει αυτό», είπε.

Να σημειωθεί ότι μετά από κάθε ομιλία, ακολουθούσε συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων, οι οποίες ήταν κλειστές για τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, προετοιμάζοντας των επόμενη μέρα, ζήτησε από το ΕΛΚ να στηρίξει τη μείωση των πλεονασμάτων για τα δύο τελευταία έτη της προσαρμογής, εφόσον μια δική του κυβέρνηση επιδείξει μεταρρυθμιστική προσήλωση. Επέμεινε ακόμη στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους, και ζήτησε να το κάνουν για την Ελλάδα, όχι για τον Τσίπρα.

Μέρκελ: Η νέα τάξη πραγμάτων και ο ρόλος της ΕΕ

Για την Μέρκελ η απάντηση είναι οι κοινές αποφάσεις, η αλληλεγγύη και η συνεργασία.

«Έχουμε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και η ΕΕ πρέπει να βρει τον ρόλο της», είπε σε μια ομιλία όπου υπερασπίστηκε περισσότερο από ποτέ ένα φεντεραλιστικό μοντέλο για την ΕΕ. Κοινό άσυλο, κοινή ασφάλεια, μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με τη δυνατότητα χορήγησης δανείων πενταετίας υπό σαφείς όρους και εγγύηση επιστροφής.

Η μετεξέλιξη που οραματίζεται η Μέρκελ για την ΕΕ περιλαμβάνει ακόμη από κοινά εξοπλιστικά συστήματα, αμυντική δύναμη ταχείας επέμβασης και ευρωπαϊκή υπηρεσία χορήγησης ασύλου, μέχρι ένα Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Νεολαίας.

PETER KNEFFEL via Getty Images

Στο θέμα της «ασφάλειας» με την ευρύτερη έννοια, η Γερμανίδα Καγκελάριος, η ισχυρότερη ηγέτης στους κόλπους του ΕΛΚ, υποστήριξε ότι μια περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα καθιστούσε το μπλοκ πιο αποτελεσματικό και θα εξασθένιζε τους φόβους που προκάλεσαν τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. «Ο κόσμος φοβάται όταν αισθάνεται αδύναμος. Και γυρνά στην εσωστρέφεια. Ξέρω ότι δεν δίνουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά πρέπει να δώσουμε μια Ευρώπη που εγγυάται την αξιοπρέπεια των πολιτών», είπε.

Επίσης τόνισε ότι εάν δεν δοθεί απάντηση στο Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό, θα τεθούν σε κίνδυνο οι βάσεις της ΕΕ.

Ο ροκ σταρ Κουρτς

PETER KNEFFEL via Getty Images

Το ίδιο είπε και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς -που αναμφίβολα ήταν ο ροκ σταρ της συνάντησης.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Βέμπερ, που φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, ζήτησε μαθήματα από τον Κουρτς, μετά τη μεγάλη του επιτυχία στις εκλογές.

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η προεκλογική καμπάνια του Σ. Κουρτς στην Αυστρία θα αποτελέσει την πυξίδα για την καμπάνια του ΕΛΚ στην Ευρώπη. 

Η εκλογική του νίκη, που τον ανέδειξε Καγκελάριο σε ηλικία μόλις 31 ετών, έχει σίγουρα θαμπώσει την πλειοψηφία των μελών της κεντροδεξιάς ομάδας. Χρειάστηκαν απανωτές εκκλήσεις στους συνέδρους του ΕΛΚ να καθίσουν στις θέσεις τους για να σταματήσουν οι φωτογραφίες με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στην παρέμβασή του ωστόσο (τα σημεία τουλάχιστον που μεταδόθηκαν στους δημοσιογράφους, αφού οι ερωταπαντήσεις από τους συνέδρους έγιναν κεκλεισμένων των θυρών) δεν ακούστηκε ούτε από τα δικά του χείλη καμία ανατρεπτική και πρωτοποριακή ιδέα για την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό, είπε, η ΕΕ να μπορεί να αντιδρά πιο άμεσα στις προκλήσεις γιατί αλλιώς οι ιδέες και οι προτάσεις θα μείνουν προτάσεις. Πρότεινε νέα κουλτούρα, συνεργασία («ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις») και διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν μόνες τους το μεταναστευτικό, πρέπει να καταφέρουμε αυτοί οι άνθρωποι να μην θέλουν να μπουν στις βάρκες, να νιώθουν ασφαλείς στις χώρες τους».

Ακόμη παραμένει άγνωστο εάν οι προτάσεις που κατατέθηκαν μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες είναι αρκετές για να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Όπως πάντα, το μέλλον είναι αυτό που θα δώσει την απάντηση.

 • PETER KNEFFEL via Getty Images
 • Νέα Δημοκρατία
 • PETER KNEFFEL via Getty Images
 • HuffPost Greece
 • Νέα Δημοκρατία
 • Νέα Δημοκρατία
 • PETER KNEFFEL via Getty Images
 • HuffPost Greece
 • Νέα Δημοκρατία
  Γνωρίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης είναι φίλος του ποδοσφαίρου, ο κ. Βέμπερ του έκανε δώρο μια φανέλα της Μπάγερν Μονάχου με τον αριθμό 9 και το όνομα «Μητσοτάκης»- και ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται να το εκτίμησε δεόντως.