«Ανήσυχη» πλειοψηφία. Πέρασε το πολυνομοσχέδιο με 153 αλλά με τραυματισμένη την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η «ένσταση» της Κατριβάνου

«Ανήσυχη» πλειοψηφία. Πέρασε το πολυνομοσχέδιο με 153 αλλά με τραυματισμένη την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
sooc

Με 153 ψήφους υπέρ και την αντιπολίτευση να ψηφίζει σύσσωμη κατά του πολυνομοσχεδίου «έκλεισε» η διήμερη συζήτηση την Ολομέλεια της Βουλής κατά την οποία για μια ακόμη φορά ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης- πρωτίστως της μείζονος. Η αναμέτρηση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη θύμιζε πολύ σε ύφος και εν μέρει ακόμη και σε περιεχόμενο την προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ανδρών στη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αν και με επιμέρους εντάσεις στις οποίες μετείχαν βουλευτές της ΝΔ αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Για την κυβερνητική συνοχή πάντως αυτό που φαίνεται πως είχε αξία ήταν η μερική διαφοροποίηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου η οποία αν και ψήφισε «ναι» επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου καταψήφισε τα άρθρα για το υπερ-Ταμείο και την τροπολογία για τον «κόφτη». Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικά στελέχη φαίνονταν προβληματισμένα καθώς σχολίαζαν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να πορευτεί με 152 βουλευτές αν και απέκλειαν το ενδεχόμενο τη διαγραφής όχι όμως και μια πιθανής παραίτησης της κ.Κατριβάνου...

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό σε μορφή LiveBlog, όσα έγιναν στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σφόδρα στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε πως ταυτίζεται με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει πως είχε υπερψηφίσει τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο και η οποία αφορά μέτρα που τώρα τίθενται προς ψήφιση. Υποστήριξε πως η ΝΔ δεν έχει αντιπρόταση αλλά και πως θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για να κλείσει η «αριστερή παρένθεση» αφού εκλογές δεν θα γίνουν πριν την συμπλήρωση τετραετίας και ακόμη και τότε η ΝΔ θα χάσει.

«Σήμερα κλείνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο. Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία, λίγο προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία του τελευταίου νομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να τηρούμε τις κόκκινες γραμμές και να κατανέμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο όμως θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια και όσα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενός «δότη» για την ενίσχυση των πλέον αδύναμων πολιτών.

Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, αναγνωρίζοντας ότι θα επρόκειτο για μεγάλη αδικία και δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια. Αναφέρθηκε ακόμη στα δύσκολα μέτρα του νομοσχεδίου για τα οποία όμως τόνισε ότι αποτελούν μέτρα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Ιουλίου και αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης για την αποτροπή εφαρμογής των σκληρών απαιτήσεων των εταίρων που θα επιβάρυναν υπέρμετρα τα ελληνικά νοικοκυριά και ιδίως τα λαϊκά εισοδήματα. Παράλληλα απάντησε σε αυστηρό τόνο και για την πολεμική που ανέπτυξε ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση στο τελευταίο νομοσχέδιο που κρίνει την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, σήμερα «Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Οι αποφάσεις για το χρέος σηματοδοτούν την εκκίνηση μια εποχής δημιουργίας και προκοπής» και απευθύνθηκε στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σημειώνοντας: «Μόνοι μας καταφέραμε και σηκώσαμε ένα δύσκολο σταυρό. Σήμερα κλείνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο. Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να τηρούμε τις κόκκινες γραμμές και να κατανέμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο όμως θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια και όσα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο».

Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στον «κόφτη», το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και Ασφαλιστικό και φορολογικό.

Μητσοτάκης: Αυταπατώμενος ή ψεύτης

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση πρωθυπουργό ενώ επιχείρηση να αποδομήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής για την έξοδο από την κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε μία «συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και την Ευρώπη για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια». Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του για την επόμενη ημέρα. Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μακροπρόθεσμα δεν είναι εφικτό. Σημείωσε ότι θα επιδιώξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% με παράλληλη επίτευξη ποσοστού ανάπτυξης στο 4% με θετικές επιπτώσεις.

Εξήγησε: «Είναι εφικτός ο στόχος του 4%; Βεβαίως αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα όχι με αυτήν την κυβέρνηση. 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δισ. ευρώ. 220 δισ. ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο - ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα - υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε».

Αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το χρέος λέγοντας: «Το χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία. Με άλλα λόγια ο παρανομαστής, το Α.Ε.Π., είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αριθμητή, το χρέος. Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους» και κατέληξε: «Δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας...Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ».

Κουτσούμπας: «Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες»

«Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στη Eurovision την οποία συνέδεσε με τα εγκαίνια του ΤΑΡ και τους ανταγωνισμούς για τους αγωγούς ενέργειας λέγοντας ότι «μέρος αυτού του ανταγωνισμού είδαμε στην φετινή ξεφτίλα της Eurovision».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη των κερδών των λίγων και υπογράμμισε: «Κλείνει, λέει η αξιολόγηση, με το νομοσχέδιο σκούπα και με τα μέτρα που δεν έχουν πάτο.Είναι θράσος απύθμενο να πανηγυρίζετε και να ισχυρίζεστε ότι καταφέρατε να την κλείσετε χωρίς επιπλέον μέτρα, όταν φέρνετε τον «κόφτη», ότι αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα και εισάγετε ένα εργαλείο που θα τα κόβει όλα. Μισθούς συντάξεις; Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνο υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων», και πρόσθεσε ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό, αποκλείοντας από τις περικοπές δαπανών τα αφεντικά της».

Γεννηματά: «Σήμερα ψηφίζετε μνημόνια για πάντα»

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία τον χαρακτήρισε «πρόθυμο πρωθυπουργό των πιο συντηρητικών κύκλων» υποστηρίζοντας ότι σήμερα γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος με το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της Αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχνή-οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, η συνοχή της οποίας όπως είπε, έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή της στην εξουσία και για θέατρο του παραλόγου και κακή παράσταση που έχει ημερομηνία λήξης και επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. «Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο προτείνει μνημόνιο για πάντα και διαρκή περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας "είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, υπονομεύει και παρακάμπτει το ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων. Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. Ο άνθρωπος που θα έδινε αξιοπρέπεια στο λαό φορτώνει ασήκωτα βάρη στους αδύναμους, διαλύει τη μεσαία τάξη και οδηγεί τη χώρα σε φτωχοποίηση».

Θεοδωράκης: «Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή»

«Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει συνεργός στα πολιτικά σας εγκλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να αποκοπεί από την δημιουργική κοινωνία και να περιχαρακωθεί στα όρια του εθνικολαϊκισμού» και ότι κάνει τη χώρα Αργεντινή.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για αντιστροφή των ρόλων των στελεχών της σημερινής με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας δηκτικά: «Ζούμε μια αντιστροφή ρόλων. Εσείς ξεπουλάτε! Οι προηγούμενοι υπουργοί αντιστέκονται! Και ο λαός κοιτάει αποσβολωμένος.

Και είστε έτοιμοι - το βλέπω, μετά την ανακάλυψη της γοητείας της κ. Μέρκελ, να ανακαλύψετε και τη γοητεία του κ. Σόιμπλε».

«Ο πρωθυπουργός στήνει παγίδες στους κακούς που στη συνέχεια πέφτει μέσα ο ίδιος», είπε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι «η λεβέντικη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ».

Έντονη κριτική άσκησε για την σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα γίνει Αργεντινή με την μεταφορά του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε μια εταιρεία που ουσιαστικά θα διοικείται από τους δανειστές και δεν θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον.

Ισοδύναμα από τα εξοπλιστικά για τα ειδικά μισθολόγια, από Καμμένο

Διαβεβαιώσεις ότι τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητούνται για να αποτραπεί το πάγωμα της ωρίμανσης ειδικών μισθολογίων θα εξευρεθούν από κωδικούς των εξοπλιστικών προγραμμάτων έδωσε στη Βουλή ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

«Τα χρήματα θα εξασφαλιστούν στο σύνολό τους από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τον κωδικό 6900» είπε ο κ. Καμμένος. Εκδήλωσε, μάλιστα, την ικανοποίησή του για την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση ισοδυνάμων.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε, πάντως, ότι η αρχική τροπολογία για τα ειδικά μισθολόγια «διέλυε ολόκληρους κλάδους», τους αστυνομικούς, τις ένοπλες δυνάμεις, τους λιμενικούς και τους δικαστικούς. «Από την αρχή είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» ανέφερε ο κ.Καμμένος. «Οι ένστολοι έδωσαν την ψυχή τους για τη μετανάστευση» είπε υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πάγωμα των ωριμάνσεων.

Λεβέντης: «Ντροπή για το Κοινοβούλιο να ψηφίζει κείμενα που συντάχθηκαν από το ΔΝΤ»

Την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αιτιολόγησε την επιμονή του σε αυτή λέγοντας πως μόνο με μια κυβέρνηση 250 εδρών θα μπορεί η χώρα να απολαμβάνει εμπιστοσύνης, να έρθουν επενδύσεις και να επιστρέψουν οι καταθέσεις.

Προέβλεψε δε, ότι όσο η κατάσταση παραμένει η ίδια, η χώρα οδηγείται στην καταστροφή αφού - όπως είπε - η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την εξουσιομανία και την μονομανία στις «καρέκλες» που την διακρίνει υπογράφει τα πάντα αδιαφορώντας για το κόστος στην κοινωνία, «κι όπου πάει».

«Εγκληματείτε αν δώσετε την σημερινή ψήφο. Γιατί δίνετε την εθνική κυριαρχία» είπε ο κ. Λεβέντης προς την πτέρυγα της πλειοψηφίας και χαρακτήρισε «ντροπή για το Κοινοβούλιο» ότι ψηφίζεται σήμερα ο «κόφτης» και το «υπερταμείο» χωρίς να αλλάξει ούτε κόμμα από αυτά που υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση οι πιστωτές.

Δημοφιλή