ΤΟ BLOG
13/02/2018 11:24 EET | Updated 13/02/2018 11:24 EET

Περί Novartis

Bloomberg via Getty Images

Είναι πλέον γνωστή σε όλους η σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του ισχύοντος Συντάγματος για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στο αποκαλούμενο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας NOVARTIS.

Η πορεία της υπόθεσης ήταν αναμενόμενη, εν’ όψει του ορυμαγδού των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Παραγραφή των κακουργημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας – δωροληψίας, μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής για τα όποια εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη για ανακριτική έρευνα μόνον του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων, το κοινώς γνωστό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο ως διαρκές έγκλημα εξακολουθεί.

Στο σημείο αυτό οφείλω να σημειώσω την εξαχρείωση του δημόσιου λόγου και τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, ένθεν κακείθεν της πολιτικής αρένας, επ’ αφορμή της πολύκροτης υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή αποσκοπούν στην προστασία του ίδιου αγαθού (δημοσίου χρήματος - δημοσίας περιουσίας) που έχουν κληθεί να υπηρετούν και όλοι όσοι τους αποκαλούν κουκουλοφόρους. Τα ανωτέρω εν είδει οδηγίας για τους εν τρικυμία κραυγάζοντες σε βάρος των μαρτύρων..

Δεν κάνω περαιτέρω αναφορά με παράθεση των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους μάρτυρες, διότι η γραμματική ερμηνεία του όρου «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος» όχι μόνον αρκεί αλλά και αποδίδει με την αναγκαία πληρότητα και σαφήνεια την ανάγκη πρόβλεψης ενός τέτοιου κρίσιμου θεσμού για τη μάχη ενάντια στην εσωτερική και διεθνή τρομοκρατία και τα εγκλήματα λευκού περιλαιμίου -διαφθοράς (δωροδοκία κλπ).

Μάλιστα σημειώνω ότι δεν προκαλείται ακυρότητα, όπως βιάστηκαν κάποιοι να αναφέρουν, εκ της μη υπάρξεως σχετικής εγκρίσεως του αρμόδιου Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον χαρακτηρισμό ορισμένων προσώπων ως τέτοιων από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών, διότι δεν υφίσταται ρητή πρόβλεψη προς τούτο στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ούτε παραβιάζονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα του υπόπτου ή μέλλοντος κατηγορουμένου εκ της παραλείψεως.

Από την άλλη η δήλωση Τσίπρα περί του ότι η επίκληση της παραγραφής επισημαίνει ενοχή τον αποκαθιστά ως τέλειο συνομιλητή των φερόμενων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο NOVARTIS, τους οποίους ο ίδιος καταγγέλλει για την προαναφερόμενη απαράδεκτη στάση τους.

Σε όλους εμάς που παροικούμε την Ιερουσαλήμ των Δικαστηρίων και της μαχόμενης δικηγορίας παραγραφή σημαίνει αθώωση, όχι γιατί δεν έκανες κάτι αξιόποινο αλλά γιατί δεν έχω νόμιμο λόγο ως Πολιτεία να διώξω την αξιόποινη πράξη σου. Και ας μην ξεχνά κανείς ότι η δικαιοσύνη δεν ψηφίζει νόμους αλλά τους εφαρμόζει, όποιος δε επιχειρεί να την αποδυναμώσει ως θεσμό, με λεονταρισμούς και ύβρεις καταγράφεται από την ιστορία στους χαμένους και σπάνια στους κερδισμένους, ενώ η εκκωφαντική σιωπή των ενώσεων των δικαστών γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία από τις απειλές και τις ύβρεις των ημερών.

Άλλωστε, όσοι θέσουν τους θεσμούς στο εδώλιο θα τιμωρηθούν οι ίδιοι από τη σε βάρος τους έκρηξη ανομίας που θα πυροδοτήσουν.

Τέλος, η παραγραφή των βασικών αδικημάτων (απιστία - δωροδοκία) δεν ασκεί επιρροή στην έρευνα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν το παρασύρει σε παραγραφή.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία, αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση NOVARTIS εμφανίζονται από ποινικής σκοπιάς πιο κοντά στο κακούργημα της άμεσης συνέργειας στο ξέπλυμα της NOVARTIS, παρά σε ένα καθ’ αυτό ξέπλυμα από μέρους τους.

Κρίσιμο μέγεθος της ανακριτικής διαδικασίας από την τακτική δικαιοσύνη θα αποτελέσει η εξασφάλιση στοιχείων (μαρτύρων - εγγράφων) περί συμφωνίας ή μη μεταξύ της εταιρείας και των όποιων εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, στο πλαίσιο της λήψεως αποφάσεων υπερτιμολογήσεως φαρμάκων ως και ο ακριβής χρόνος και οι συνθήκες αυτής, διότι η καταβολή του ανταλλάγματος (δώρου) μπορεί είτε να έπεται είτε να προηγείται χρονικά, χωρίς η μεθόδευση καταβολής του να επηρεάζει την κατάφαση της νομιμοποίησης - ξεπλύματος.

Έτσι, αν αποδειχθεί ότι υφίσταται λογαριασμός στον οποίο η NOVARTIS τοποθετούσε τα έσοδα της από τις υπερτιμολογήσεις κλπ και συντρέχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτά προέρχονται – αποτελούν προϊόν των βασικών πράξεων της δωροδοκίας - δωροληψίας ή απιστίας πολιτικών προσώπων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτής, τότε δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά δύσκολα θα αποφευχθεί η παραπομπή στο ακροατήριο των όποιων υπευθύνων.

Μέχρι τότε ψυχραιμία, γιατί η λήψη απόφασης υπερτιμολόγησης από ορισμένο πολιτικό πρόσωπο μπορεί να μην ερείδεται οπωσδήποτε σε δωροδοκία του, ούτε να αποτελεί απιστία, εκτός εάν έλαβε χώρα εξαιτίας και μόνον των άνω αξιόποινων πράξεων και μόνον στο πλαίσιο των καθηκόντων του και εξαιτίας αυτών και όχι για άλλο λόγο. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση ασφαλές καταφύγιο αποτελεί η μετάθεση των ευθυνών στη διοικητική ιεραρχία (sic) και όχι σε λόγους κουφότητας ή απειρίας των πολιτικών προσώπων.

Τα ανωτέρω αποτελούν απλή καταγραφή σκέψεων εκ των στοιχείων της υπόθεσης NOVARTIS, όπως τα τελευταία έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο και έχουν καταχωρηθεί ανεξίτηλα στη συνείδηση μας.

Μέχρι τότε αναμένουμε την αναθεώρηση και την κατάργηση του νόμου περί … μη ευθύνης υπουργών!

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post