ΤΟ BLOG
17/06/2020 11:07 EEST | Updated 17/06/2020 11:11 EEST

Περί στρατιωτικών δικαστών και των αμοιβών τους συνέχεια

Απάντηση στον Στρατιωτικό Δικαστή κ. Βασίλειο Γ. Μακρή

Eurokinissi
.

Με τους δικαστές της στρατιωτικής δικαιοσύνης, που αποτελεί το δικαστικό σώμα των ενόπλων δυνάμεων (αρθ.96 παρ.5 Συντάγματος) είχα και ως Γ.Γ των ανωτάτων δικαστών εξαιρετική συνεργασία επί σειρά ετών με την συνδικαλιστική τους ηγεσία και ως Αρεοπαγίτης μετείχα ως αναπληρωματικό μέλος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Σ.Δ., συνεπώς κάτι γνωρίζω από τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τακτικής δικαιοσύνης και Σ.Δ. Λόγω δε της σχέσεως μου αυτής χαιρέτισα με άρθρο μου στο Liberal την συνταγματική εξομοίωση των μισθών τους με τους δικαστές της τακτικής δικαιοσύνης ως θρίαμβο και πρότεινα λύσεις για την αποφυγή δυσμενών δημοσιονομικών συνεπειών. 

Διαβάστε επίσης: 

Αρθρο του Λ. Ρακιντζή: Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι;

Απάντηση στον κ. Ρακιντζή σχετικά με τους στρατιωτικούς δικαστές και τους μισθούς τους

Η ιδιαιτέρα ονομασία των στρατιωτικών δικαστών αντιστοιχεί σε βαθμούς αξιωματικών βάση των οποίων και μισθοδοτούνται, υπάρχει δε ιεραρχία, όταν ανεβαίνουν στην έδρα χωρίς στολή με αξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων με στολή, άλλωστε επικαλούνται το στρατιωτικό βαθμό όταν θέλουν π.χ. κάποτε ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου μου έδωσε τη κάρτα του που έγραφε και αντιστράτηγος. Οι στρατιωτικοί δικαστές, που σαφώς διαθέτουν στολή και ξίφος, απολαμβάνουν όλων των αρκετών ιδιαιτέρων προνομίων των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, που δεν τα κατονομάζω, αλλά αρκούμε στο πλέον τιμητικό δηλαδή ενταφιάζονται με στρατιωτικές τιμές. Έχω την υπόνοια, ότι και μετά την εξομοίωση με τους μισθούς των δικαστών θα διατηρήσουν και τα ιδιαίτερα προνόμια των αξιωματικών, οπότε δημιουργείται δυσμενής διάκριση σε βάρος των δικαστικών λειτουργών της πολιτικής δικαιοσύνης. Αυτή τη στιγμή κανείς αντιπρόεδρος του Α.Π. δεν είναι κάτω των 65 ετών ούτε κανένας αρεοπαγίτης κάτω των 62 με μια ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς, δεν γνωρίζω την ηλικία των αναθεωρητών της στρατιωτικής δικαιοσύνης, που θα λάβουν τους αντιστοίχους μισθούς, αλλά σαφώς θα είναι αρκετά νεότεροι.

Με το επίμαχο άρθρο δεν βάλλω κατά της εξομοιώσεως των μισθών, που είναι δεδομένη και αμετάκλητη, αλλά προσπαθώ να επιστήσω τη προσοχή της Πολιτείας, ώστε κατά τη θέσπιση του σχετικού εκτελεστικού νόμου να ληφθεί πρόνοια για την αποφυγή του δυσβάσταχτου δημοσιονομικού κόστους, που θα προκύψει από τις αγωγές των αξιωματικών εν ενεργεία και εν συντάξει για την βάση της συνταγματικής αρχής της ισότητας εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές των στρατιωτικών δικαστών. Νομίζω, ότι εάν οι συνδικαλιστές της Σ.Δ. είχαν επιστήσει τη προσοχή του κ. υπουργού Δικαιοσύνης επί των παραπάνω συνεπειών θα μπορούσε να ληφθεί συνταγματική πρόνοια για την αποφυγή τους.

Η συνταγματική αρχή της ισότητας είναι υπέρτατη και δεν αναθεωρείται, οι λοιπές συνταγματικές διατάξεις δεν είναι νοητόν να αντιτίθενται και υποχωρούν προ της αρχής αυτής, γιατί αλλιώς θα ισχύσει το άρθρο 1 του Συντάγματος από τη Φάρμα των Ζώων του Orwell «Όλα τα ζώα είναι ίσα, πλην μερικά είναι περισσότερο ίσα από τα άλλα.».

 

Λέανδρος Τ.Ρακιντζης

Αρεοπαγίτης ε.τ.