Διαβεβαιώσεις Αλεξιάδη: Δεν θα αποτελεί βάση φορολόγησης το νέο περιουσιολόγιο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά

Διαβεβαιώσεις Αλεξιάδη: Δεν θα αποτελεί βάση φορολόγησης το νέο περιουσιολόγιο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά
Sooc

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τόνισε ότι το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση φορολόγησης, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη , ούτε σε πολιτικό επίπεδο αλλά και πρακτικά, αφού δεν θα είχε καμία εισπραξιμότητα. Μάλιστα προσέθεσε ότι αυτό αναφέρεται και σε ειδική παράγραφο εγγράφου που έχει ήδη αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

«Δεν θα ψάξουμε το βραχιόλι της γιαγιάς» υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι η μεγάλη μερίδα των πολιτών, οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. «Δεν θα ασχοληθούμε με μικροποσά, 10 - 15 - 20.000 ευρώ όταν έχουμε τις λίστες με τα εκατομμύρια, αλλά με όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό και δεν φορολογήθηκαν για αυτά, τους φοροφυγάδες, εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτι και δεν πλήρωναν τόσο καιρό».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη καθορισθεί. Παράλληλα, όσον αφορά στους προβληματισμούς περί εφοριακών που θα πραγματοποιούν «εφόδους» στα σπίτια των πολιτών, τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, εκτός αν έχει δηλώσει κάποιος το σπίτι του ως επαγγελματική στέγη, οπότε θα ισχύει ό,τι και σήμερα.

«Σε περιπτώσεις βέβαια που κάποιος περιλαμβάνεται σε λίστα, έχει δηλώσει 40.000 εισόδημα αλλά φαίνεται ότι έκανε κατάθεση 500.000 εκείνη τη χρονιά, τότε όχι απλά θα χτυπήσουμε την πόρτα, αλλά θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του εγκατάσταση» σημείωσε, τονίζοντας ότι το περιουσιολόγιο «το χρειαζόμαστε για έλεγχο και διασταυρώσεις, ώστε ο φορολογικός ελεγκτής να έχει πλήρη εικόνα του πολίτη».

Καταθέσεις στο εξωτερικό, επενδύσεις σε εταιρείες και off shore εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια, όλα αυτά θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο, εξήγησε.

«Όποιος θέλει να κρύψει κάτι να το σκεφτεί και 2η φορά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα διασφάλισης. Ούτε ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία, τόνισε και εξήγησε ότι περιορισμένη πρόσβαση, μόνο στα στοιχεία των φορολογουμένων που εξετάζει, θα έχει ο ελεγκτής.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του νέου Περιουσιολογίου

Τι είναι το Περιουσιολόγιο:

Η δήλωση περιουσιακών στοιχείων που οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

Θα αποτελεί βάση επιλογής φόρου; Όχι

Πως θα υποβάλλεται; Ηλεκτρονικά

Τι θα περιέχει: Τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το Περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ)

Ενδεικτικά: Ακίνητα, οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ, κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα), δρόμωνες ίππους,τραπεζικούς λογαριασμούς, οι αριθμοί των τραπεζικών λογαριασμών (χωρίς τα ποσά- όχι το περιεχόμενό τους) και των θυρίδων που έχουν μισθωθεί σε τράπεζες.

Για το εξωτερικό: Τα περιουσιακά στοιχεία του Περιουσιολογίου αφορούν και αυτά τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή

Όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν δηλώνεται θα κατάσχεται;

Ναι. Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν και θα αποδεσμεύονται, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου

Άλλα πρόστιμα; Θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, ανάλογη με την αξία του στοιχείου

Εξετάζεται επίσης:

Για τη δήλωση των μετρητών να έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η κατάθεσή τους σε τράπεζα. Μετρητά εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπόψη

Γιατί; Με αυτή τη ρύθμιση προσπαθούν να δημιουργήσουν κίνητρα προκειμένου να επιστραφούν στις τράπεζες μετρητά που είχαν αποσυρθεί από τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες.

Γιατί; Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της συμβολής του στη χρηματοδότηση της οικονομίας με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε τι αποσκοπεί το Περιουσιολόγιο:

Στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) κάθε φορολογουμένου.

Τι θα επιτευχθεί: Οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

Τι θα ισχύει στα επόμενα έτη:

Από το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης εξετάζεται να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας.

Τι ακόμη πρέπει να γνωρίζω σχετικά;

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα εμφανίζονται εκείνα τα στοιχεία του Περιουσιολογίου, που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή και σε άλλες πηγές (π.χ. Τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ.). Τον βασικό κορμό αυτού αποτελεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολόγιο (ακινήτων). Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ο φορολογούμενος υποχρεούται να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).

Δημοφιλή