22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
18/11/2020 11:24 EET

«Περισσότερη δύναμη από τα παραδοσιακά ΜΜΕ»: «Πυρά» κατά Facebook και Twitter από τη Γερουσία των ΗΠΑ

Οι Ρεπουμπλικανοί μίλησαν για λογοκρισία στους συντηρητικούς και οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης.

REUTERS
.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξαπέλυσαν «πυρά» την Τρίτη ενάντια σε διευθύνοντες συμβούλους του Facebook και του Twitter για αυτό που χαρακτήρισαν λογοκρισία στον πρόεδρο Τραμπ και τους συμμάχους του κατά τις εκλογές των ΗΠΑ, ενώ οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης στα social media.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, υπεραμύνθηκαν των πρακτικών moderation περιεχομένου σε ακρόαση στο Κογκρέσο που προγραμματίστηκε αφού οι πλατφόρμες αποφάσισαν να μπλοκάρουν stories από τη New York Post με ισχυρισμούς για τον γιο του Τζο Μπάιντεν.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, που έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τις εταιρείες για προκατάληψη σε βάρος των συντηρητικών.

Στις εναρκτήριες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ρώτησε «αυτό που θέλω να διαπιστώσω είναι, εάν δεν είστε εφημερίδα στο Twitter ή στο Facebook, τότε γιατί έχει συντακτικό έλεγχο επί της New York Post;».

Όπως είπε, δεν πιστεύει ότι τα δημοσιεύματα για τον Χάντερ Μπάιντεν, που διαψεύστηκαν από την καμπάνια Μπάιντεν, χρειάζονταν επισημάνσεις ή αποκλεισμό διανομής.

Οι Δημοκρατικοί εστίασαν στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης από τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ και τους υποστηρικτές του. Πίεσαν τις εταιρείες να περιορίσουν την εξάπλωση ψευδούς και παραπλανητικού περιεχομένου εν όψει των εκλογών στη Τζώρτζια, όπου δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι Ντέιβιντ Πέρντιου και Κέλι Λέφλερ, ήταν αντιμέτωποι με καλά χρηματοδοτούμενους Δημοκρατικούς αντιπάλους, σε αντιπαραθέσεις που θα ορίσουν πιο κόμμα ελέγχει τη Γερουσία.

Οι Ζάκερμπεργκ και Ντόρσεϊ παραδέχτηκαν πως οι εταιρείες έχουν κάνει κάποια λάθη, αλλά ως επί το πλείστον υπεραμύνθηκαν των πολιτικών τους.

Ωστόσο, ευρύτερα προβλήματα με τις αποφάσεις moderation περιεχομένου τους, ειδικά ως προς τη ρητορική βίας, κατέστησαν φανερά όταν ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, Δημοκρατικός, ρώτησε τον Ζάκερμπεργκ εάν θα δεσμευόταν να κατεβάσει τον λογαριασμό ενός πρώην συμβούλου του Τραμπ, του Στιβ Μπάνον, αφού πρότεινε τον αποκεφαλισμό δύο ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων. Ο Ζάκερμπεργκ αρνήθηκε. «Γερουσιαστά, όχι. Αυτό δεν είναι αυτό που οι πολιτικές μας δείχνουν ότι θα έπρεπε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση» είπε.

Το Reuters μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε σε συνάντηση όλο του προσωπικού πως ο Μπάνον δεν είχε παραβιάσει αρκετές από τις πολιτικές του Facebook για να δικαιολογεί την αναστολή του.

Ο Μπλούμενταλ επίσης σημείωσε ότι η Google της Alphabet, στην οποία ανήκει το YouTube, επετράπη να αποφύγει την ακρόαση, λέγοντας πως η εταιρεία ανταμείβεται για την «δειλία» της στο moderation σχολίων.

Οι Ζάκερμπεργκ και Ντόρσεϊ επίσης δέχτηκαν αρκετές αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με το αν λειτουργούν ως εκδότες, για το οποίο οι διευθύνοντες σύμβουλοι είπαν πως δεν ισχύει.

Ανήσυχοι για τις αποφάσεις των εταιρειών ως προς το τι να αφήνουν στις πλατφόρμες και τι να κατεβάζουν, πολλοί Ρεπουμπλικανοί και ο Τραμπ έχουν απειλήσει να αφαιρέσουν τα πλέγματα προστασίας για τις διαδικτυακές εταιρείες στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού νόμου, του Section 230 της Communications Decency Act. Ο νόμος προστατεύει τις εταιρείες από μηνύσεις σχετικά με το υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες στις πλατφόρμες τους.

Ο Γκρέιαμ είπε επίσης πως ελπίζει ότι το Serction 230 θα αλλάξει.

«Όταν έχεις εταιρείες που έχουν τη δύναμη της κυβέρνησης, έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι τα παραδοσιακά ΜΜΕ, κάτι πρέπει να αλλάξει» είπε. Ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει πει επίσης ότι τάσσεται υπέρ του Section 230. Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, ωστόσο, προτιμούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση ως προς την αναθεώρηση του νόμου.