Περισσότερο πόσιμο νερό από την Ολυμπία Οδό

Σε ακόμα 10 χώρους στάθμευσης παράγεται «Νερό από τον αέρα».
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Αν κάποιοι λένε λόγια του αέρα, στην Ολυμπία Οδό προσφέρουν, και μάλιστα δωρεάν, νερό από τον αέρα.

Το θέμα είχαμε αναδείξει όταν ξεκίνησε να λειτουργεί αυτή η υπηρεσία με τις πρωτοποριακές εγκαταστάσεις και τώρα η Ολυμπία Οδός την επεκτείνει σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου.

Το σύστημα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και αποτελείται από δύο Hydropanels που μέσω ενός συμπιεστή μετατρέπουν τους υδρατμούς του αέρα σε νερό. Το νερό στη συνέχεια εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία τα οποία το καθιστούν κατάλληλο για πόση. Το σύστημα διαθέτει και ψύκτη που εξασφαλίζει δροσερό νερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ταξιδιώτες το μόνο που χρειάζονται να έχουν μαζί είναι τα δικά τους μπουκαλάκια-παγούρια.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2021 και λειτούργησε πιλοτικά στο χώρο υγιεινής και στάθμευσης στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Η θετική ανταπόκριση των ταξιδιωτών στο «Νερό από τον Αέρα» οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου.

Στην κατεύθυνση προς Πάτρα σε: Νέα Πέραμο, Αγίου Θεοδώρους, Αρχαία Κόρινθο, Λυκοποριά και Διακοπτό.

Στην κατεύθυνση προς Αθήνα σε: Λαμπίρι, Διακοπτό, Λυγιά, Ξυλόκαστρο, Αγίους Θεοδώρους και Κακιά Σκάλα.

Η πρωτοβουλία της Ολυμπίας Οδού διακρίθηκε στα Βραβεία Περιβάλλοντος του Ομίλου VINCI, στα οποία περισσότερες από 2.500 ομάδες από όλα τα έργα του ομίλου μοιράστηκαν τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών τα κτήρια των χώρων στάθμευσης που διαθέτουν εξοπλισμό για «Νερό από τον αέρα» σημαίνονται με μια χαρακτηριστική γαλάζια σταγόνα σαν αυτή που βλέπετε στη συνημμένη φωτογραφία.

Το σύστημα έχει ημερήσια παραγωγή έως 10 λίτρα πόσιμου και δροσερού νερού, πρακολουθείται άμεσα η ποιότητά του και όλη η διαδικασία γίνεται με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ μειώνεται και η χρήση πλαστικού.