ΤΟ BLOG
16/06/2019 09:09 EEST | Updated 16/06/2019 09:09 EEST

Περιβαλλοντική «τρομοκρατία»

Στα 20 λεπτά που διαθέτει για να ξελαρυγγιάζεται ένας βουλευτής της Αντιπολίτευσης έχουν ήδη αποκοπεί 100 χιλιάδες δέντρα.

Adnan Abidi / Reuters

Θα ήθελα να πω δυο λόγια μελλοντολογικά, αν μου επιτρέπετε, για την οικολογική μας επιβίωση. Έχω τρομοκρατηθεί από τη εικόνα του κόσμου που πλησιάζει, την οποία μας δίνουν οι έρευνες και οι προβλέψεις όχι των αρχαρίων όπως εγώ αλλά των γνησίων μελλοντολόγων. Ο ρυθμός με τον οποίο έχει αυξηθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και ο ρυθμός με τον οποίο πλησιάζει η εξαφάνιση της Φύσης οδηγεί στην κατάργηση όχι μόνο των φυτών αλλά και της ζωής των πάσης φύσεως όντων συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπίνου. Διαβάσατε στη HuffPost για τα 600 φυτά που είναι από τα πρώτα που θα χαθούν για πάντα. Ακούσατε για τις μέλισσες από τις οποίες θα μείνουν ο μισές. Παντού εκτός από την… Κούβα! Όπου απαγορεύτηκε η χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων ήδη από το 1990. Όσο πιο φτωχή είναι μια χώρα τόσο πιο πολύ θα επιζήσει; Όσο για τα δάση, η Αυστραλία ετοιμάζεται να φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα. Υπενθυμίζω ότι στην αρχαία Ελλάδα υπολογίζεται (από το Υπουργείο Γεωργίας) ότι περίπου το 90 % της γης, αν όχι παραπάνω ήταν καλυμμένο με δάση.* 

Τα εγγόνια μας θα αναρωτιούνται σε τι χρειάζονται οι βιβλιοθήκες, τα μνημεία, τα αγάλματα, τα μουσεία, τα κοινοβούλια, τα κόμματα, όταν θα βλέπουν να εξαφανίζονται χιλιάδες είδη ζωντανών οργανισμών, να έχουν φτάσει σε δισεκατομμύρια τόνους τα θαλάσσια απορρίμματα, πλαστικά και απλάστικα, όταν οι μισές παραλίες με ότι έχουν απάνω τους θα έχουν βυθιστεί κάτω από τα ανυψωμένα κύματα των ωκεανών που ύστερα από λίγο θα φτάσουν μπροστά στα τείχη της Ακρόπολης αν όχι πιο πάνω. Όταν θα κυκλοφορούμε με αντιρρυπαντικές μάσκες όπως ήδη σήμερα οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες. Όταν θα έχουν τριπλασιαστεί οι καρκίνοι και τα καρδιακά νοσήματα. Όταν τα εγγόνια μας δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το καλοκαίρι με θερμοκρασία 50 βαθμούς και τον χειμώνα με 50 αλλά κάτω του μηδενός. Ελπίζοντας τέλος ότι τουλάχιστον τα πυρηνικά απόβλητα δεν θα βγουν από τις υπόγειες κρυψώνες τους. 

Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Ρωτήστε τον πρώτο επιστήμονα που θα συναντήσετε. Αρκετά πρόσφατα είχαμε, στην Ευρώπη μόνο, περίπου 50 εκατομμύρια νεκρούς από πολέμους. Χώρια που αποδείχτηκαν άχρηστοι! Οι άνθρωποι επιστρέφουν στο τέλος των πολέμων εκεί όπου ήταν στην αρχή! Με λιγότερους συγγενείς και φίλους. Στα 20 λεπτά που διαθέτει για να ξελαρυγγιάζεται ένας βουλευτής της Αντιπολίτευσης έχουν ήδη αποκοπεί 100 χιλιάδες δέντρα. 

Το περιβάλλον χρειάζεται αστραπιαία επέμβαση και τεράστιες θυσίες τις οποίες καμιά κοινωνία δεν είναι έτοιμη να κάνει. Ακριβώς γιατί κανείς δεν σκέφτηκε να την προετοιμάσει. Κανείς μεγαλοεπιχειρηματίας δεν θα διαθέσει τα κέρδη του για να σωθούν τα παιδιά του και τα εγγόνια του από βέβαιο αφανισμό. Και καμιά παράταξη δεν θα προσθέσει στο προεκλογικό της πρόγραμμα τις θυσίες που πρέπει μα γίνουν. . Η σημερινή γενιά είναι που πρέπει να κάνει τις θυσίες. Όταν η έρθει η καινούρια θα είναι αργά και είναι αυτή που θα πληρώσει τα σπασμένα. Τα ψάρια θα είναι το 40% από σήμερα, τα δάση θα έχουν αποδεκατιστεί, με το αναμενόμενο αποτέλεσμα ως προς το οξυγόνο, τα γεωργικά προϊόντα θα κολυμπούν στα τοξικά φάρμακα και θα χρειαστούν διπλάσια νοσοκομεία και γιατροί από σήμερα που δεν θα τα έχετε γιατί η ρομποτική θα αυξήσει τόσο την ανεργία που καμιά κυβέρνηση – ή ασφαλιστική εταιρία - δεν θα είναι ικανή να επενδύσει σε νοσοκομεία. Το κράτος δεν θα έχει έσοδα από την φορολογία, λόγω της απόλυτης ανεργίας, και η ιδιωτική ασφάλεια θα καταργηθεί διότι δεν θα είναι κερδοφόρος. 

Ούτως ή άλλως οι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών ήδη υποφέρουν από τον θηριώδη ανταγωνισμό μερικών αναπτυσσόμενων κρατών. Προχτές αγόρασα ένα κινέζικο ρολόι με 2 Ευρώ. Και μη νομίζετε ότι το κύμα των μεταναστών θα περιοριστεί. Εκατομμύρια πρώην υπόδουλων Δυτικών αυτοκρατοριών θα θεωρήσουν ότι έχουν το δικαίωμα να εισβάλουν και θα εισβάλουν από παντού όσο κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους βοηθήσει να αποκτήσουν ανάπτυξη, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. 

Όλοι οι δείκτες συμφωνούν με τα παραπάνω και οι μόνοι που μάχονται ηρωικά την απελπισία είναι μερικοί νέοι και νέες που τυχαίνει να έχουν καθαρό μυαλό και συχνά σοφούς γονείς. Και που δεν παρασύρονται από τα ηλεκτρονικά παίγνια. 

Όσον δε αφορά την ανεργία θα ενταθεί στις δυτικές χώρες τις χωρίς σοβαρό εξαγωγικό εμπόριο και θα εισβάλει αρκετά σύντομα σε χώρες που λειτουργούν ακόμα με οικονομία «αποικιοκρατική». Έχω υπόψη μια Έρευνα του Πανεπιστημίου του Έντμοντον στον Καναδά που προλέγει ότι η ανεργία σε 30 χρόνια θα έχει ανέλθει στο 70%. Δεν είμαι ειδικός μελλοντολόγος. Το αντίθετο. Ενδιαφέρομαι για την ιστορία και το παρελθόν, αλλά, όπως πολλοί συνάδελφοι στην Ουμανιστική Λέσχη, δεν είμαι ούτε τυφλός ούτε αδιάφορος. Ούτε βασανιστής αναγνωστών, οπότε σταματώ εδώ. 

 

* Ρ. Μανθούλη & Ηρ. Παπαδάκη, ντοκιμαντέρ «Τα Δάση» Παραγωγή Υπ. Γεωργίας.