Περού: Το νέο αεροδρόμιο δίπλα στην πόλη των Ινκας στο Μάτσου Πίτσου προκαλεί αντιδράσεις

Οσοι διαφωνούν κάνουν λόγο για τεράστια οικολογική και αρχαιολογική καταστροφή.
Go Ga via Getty Images

Η κατασκευή ενός αεροδρομίου που θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνδέει απευθείας το Μάτσου Πίτσου με τον υπόλοιπο κόσμο, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους ιστορικούς, τους αρχαιολόγους και τους ντόπιους.

Οι μπουλντόζες έχουν ήδη ξεκινήσει την εκκαθάριση της γης για το αεροδρόμιο στο Τσιντσέρο, μία καλά διατηρημένη πόλη των Ινκας, περίπου 3,800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που αποτελεί και την πύλη προς την Ιερή Κοιλάδα του Περού.

Η κοιλάδα παρείχε καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες στους κυβερνήτες των Ινκας και μάλιστα αρκετοί αυτοκράτορες έχτισαν εκεί τα ιδιωτικά τους κτήματα.

Ολοι όσοι διαδηλώνουν κατά της κατασκευής του αεροδρομίου φοβούνται πως θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα αρχαία καθώς και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή σε ένα μεγάλο τμήμα της Ιερής Κοιλάδας και όχι μόνο στην φημισμένη πόλη του ίδιου του Μάτσου Πίτσου.

«Το αεροδρόμιο που σχεδιάζεται να χτιστεί στο Τσιντσέρο, Κούσκο, θέτει σε κίνδυνο την διατήρηση, λόγω του θορύβου και της κυκλοφορίας, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους στον κόσμο», δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η Ναταλία Μαγίλουφ, ιστορικός τέχνης του Περού, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η οποία οργάνωσε διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας του αεροδρομίου.

Περίπου 6,000 άνθρωποι υπέγραψαν την διαμαρτυρία, η οποία καλεί τον πρόεδρο του Περού, Μάρτιν Βικάρα, να επανεξετάσει το σχέδιο.

Το έργο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο του Περού, Ογιάντα Χουμάλα με αυτό να ολοκληρώνεται το 2023. Η πρόθεση του ήταν η επένδυση 460 εκατομμυρίων δολαρίων (410 εκατομμύρια ευρώ), χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις στις γεωργικές κοινότητες των οποίων η γη θα κατασχεθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το Μάτσου Πίτσου το 2018, το οποίο είναι διπλάσιο από το όριο που συνιστά η UNESCO.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή