Πέθανε ο ηθοποιός Κέρκ Ντάγκλας σε ηλικία 103 ετών

Έφυγε πλήρης ημερών και εμπειριών.
zz/Tim Goodwin/STAR MAX/IPx

Ο Κερκ Ντάγκλας, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, εμβληματική μορφή της λεγόμενης Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 103 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο μεγαλύτερος γιος του, επίσης διάσημος ηθοποιός, Μάικλ Ντάγκλας, μέσω instagram.

«Με τεράστια θλίψη τα αδέλφια μου και εγώ ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας μας άφησε (...) σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο, ήταν ένας θρύλος, ένας ηθοποιός της χρυσής εποχής των κινηματογραφικών ταινιών (...), ένας ανθρωπιστής η δέσμευση του οποίου στη δικαιοσύνη και στις υποθέσεις στις οποίες πίστευε τον ανέδειξαν σε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όλους μας», πάντως «για εμένα και τ’ αδέρφια μου, Τζόελ και Πίτερ, ήταν απλά ο μπαμπάς», ανέφερε ο Μάικλ Ντάγκλας.

Ο θρύλος της έβδομης τέχνης είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας από τη δεκαετία του 1990. Υπέστη εγκεφαλικό το 1996 και καρδιακή προσβολή το 2001.

Στις επτά δεκαετίες της καριέρας του έπαιξε σε περισσότερες από 80 ταινίες, ανάμεσά τους στη μεταφορά του βιβλίου «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ιουλίου Βερν (1954), αλλά και γουέστερν, δραματικές, αστυνομικές, πολεμικές ταινίες, πολύ συχνά στον ρόλο του σκληρού, ενώ πολλές ερμηνείες του θεωρούνται κλασικές, όπως στην ταινία «Σπάρτακος» (1960, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ).

Ήταν τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ και είχε λάβει τιμητικό Όσκαρ το 1996 για το σύνολο της καριέρας του. Είχε τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο του ως Βίνσεντ Βαν Γκογκ, όπως και το Βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Γιος εβραίων μεταναστών από τη Λευκορωσία, ο Ντάγκλας γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1916 στη Νέα Υόρκη, πέρασε φτωχά παιδικά χρόνια, όπως είχε εξομολογηθεί, είχε κάνει στη ζωή του πάνω από σαράντα διαφορετικές δουλειές, αλλά εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του το 2001, ήταν η γέννηση του πρωτότοκου γιου του Μάικ, το 1944, που τον έστρεψε στον κινηματογράφο. «Ποτέ δεν θέλησα να γίνω ηθοποιός του σινεμά. Ξεκίνησα από το θέατρο. Την πρώτη φορά που μου έγινε πρόταση να παίξω στο σινεμά, την απέρριψα. Μετά γεννήθηκε ο Μάικλ και χρειαζόμουν χρήματα, οπότε πήγα. Καμιά φορά αυτά που μας δεσμεύουν μας απελευθερώνουν», είχε πει ο Κερκ Ντάγκλας.

Εκτός των άλλων, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να σπάσει η λεγόμενη «μαύρη λίστα» στο Χόλιγουντ την περίοδο του Μακαρθισμού, ο αποκλεισμός ηθοποιών, σκηνοθετών και σεναριογράφων, επειδή συνδέονταν με το κομμουνιστικό κίνημα ή θεωρούνταν συμπαθούντες και συνοδοιπόροι τη δεκαετία του 1950. Ο ίδιος είχε εξομολογηθεί πως αισθανόταν μεγαλύτερη υπερηφάνεια για αυτό, παρά για οποιονδήποτε ρόλο του.

Ο Ντάγκλας ήταν παντρεμένος από το 1954 με την ίδια γυναίκα, την παραγωγό Αν Μπάιντενς, την οποία είχε συναντήσει στη Γαλλία και με την οποία απέκτησε ακόμη δύο παιδιά, τον Πίτερ και τον Έρικ (ο οποίος πέθανε το 2004).

Το συγκινητικό «αντίο» της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς

Η ηθοποιός Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, σύζυγος του Μάικλ Ντάγκλας, αποχαιρέτησε τον πατέρα του συζύγου της με ένα συγκινητικό μήνυμα στο instagram το οποίο συνοδεύει φωτογραφία της στην οποία εικονίζεται να φιλά τον πεθερό της.

«Στον αγαπημένο μου Κερκ. Θα σ′ αγαπώ για το υπόλοιπο της ζωής μου. Μου λείπεις ήδη. Αναπαύσου».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

To my darling Kirk, I shall love you for the rest of my life. I miss you already. Sleep tight...

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) στις

Με πληροφορίες από HuffPost US

Δημοφιλή