ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2020 09:36 EET

Υπέκυψε στον κορονοϊό και ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος

Είχε χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης πέθανε από κορονοϊό.

MotionTeam
.
MotionTeam
.

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ειρηναίος, πέθανε σε σε ηλικία 90 ετών, από επιπλοκές του κορονοϊού.

Είχε βρεθεί θετικός στον ιό στις 4 Νοεμβρίου και εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου με ήπια συμπτώματα. Η κατάσταση της υγείας του παρέμενε σταθερή, χωρίς σοβαρές επιπλοκές, μέχρι την Τετάρτη.

Ωστόσο, χθες, παρουσιάστηκε επιδείνωση και ο Πατριάρχης χρειάστηκε διασωλήνωση. Στην θεραπεία του συμμετείχαν και γιατροί από τη Ρωσία, οι οποίοι είχαν ταξιδεύσει στη Σερβία ειδικά γι′ αυτόν τον λόγο.

Στις 30 Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης Ειρηναίος χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης απεβίωσε από επιπλοκές του κορονοϊού.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1930, στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας. Σπούδασε στο τμήμα θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στo Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1959 εκάρη μοναχός. Το 1974 εξελέγη επίσκοπος της Επαρχίας της Μοραβίτσα και τον επόμενο χρόνο επίσκοπος του Νις, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 χρόνια.

Εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας στις 22 Ιανουαρίου 2010 και ενθρονίστηκε την επομένη.