Πέθανε ο Δημήτρης Φεργάδης, ιστορικό στέλεχος της δισκογραφικής Columbia

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ήταν συγγραφέας του βιβλίου «Με αφορμή την Columbia. Η βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα».
Δημήτρης Φεργάδης

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ο Δημήτρης Φεργάδης, ιστορικό στέλεχος της ελληνικής δισκογραφίας και ειδικότερα της Columbia, την οποία έζησε παραπάνω από μισόν αιώνα, ξεκινώντας ως εργάτης στο εργοστάσιο της και καταλήγοντας διευθυντικό στέλεχος.

Με καταγωγή από τη Σκύρο, ο Δημήτρης Φεργάδης γεννήθηκε στην Κύμη το 1938. Στα τέλη της δεκαετίας 1950 έγινε εργάτης, βοηθός πρεσαδόρου, στο εργοστάσιο παραγωγής πλακών γραμμοφώνου της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια διευθυντικό στέλεχος της μεγάλης Columbia, ενώ από το 1991 στελέχωσε την Minos-EMI.

Ενεργός πολίτης, και δημιουργικό στέλεχος της δισκογραφίας μέχρι και την πρώτη δεκαετία του τρέχοντος αιώνα, ο Δημήτρης Φεργάδης είχε γράψει το βιβλίο «Με αφορμή την Columbia. Η βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα» (εκδόσεις ΚΨΜ) -το οποίο είχε αφιερώσει στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου- μία λεπτομερή καταγραφή της ιστορίας της δισκογραφίας στη χώρα μας, στην οποία έδωσε χώρο, όχι μόνο στους αυτονόητους πρωταγωνιστές -συνθέτες και τραγουδιστές- αλλά και σε όλους όσοι καθημερινά έκαναν τη «μηχανή να δουλεύει».

Το «αντίο» του ΚΚΕ

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας συναγωνιστή, Μίμη Φεργάδη, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Ο Μ. Φεργάδης γεννήθηκε στις 30 Δεκέμβρη του 1938 στην Κύμη Ευβοίας, με καταγωγή από τη Σκύρο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 δούλεψε ως βοηθός πρεσαδόρου, στο εργοστάσιο παραγωγής πλακών γραμμοφώνου της «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ» στην Αθήνα και στη συνέχεια ως διευθυντικό στέλεχος της «Columbia» και της «Minos-EMI». Ήταν απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σταθερή ήταν η συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ήταν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης. Για αυτούς τους ανθρώπους συχνά πυκνά επιστράτευε την αιχμηρή αλλά και ευαίσθητη πένα του προκειμένου με τα κείμενά του να καυτηριάσει, να προβληματίσει, να θυμίσει, με σταθερή πυξίδα ότι το δίκιο θα νικήσει. Αρκετά από αυτά είχαν δημοσιευτεί στο 902.gr.

Συγγραφέας του βιβλίου «Με αφορμή την Columbia - H βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα» όπου αποτύπωσε τη δισκογραφία διαφορετικά απ΄ ό,τι την γράφουν συνήθως». «Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Δημοφιλή