Πέθανε ο φωτογράφος της εικόνας - σύμβολο του άνδρα μπροστά από τα τανκς στην πλατεία Τιενανμέν

Ο Τσάρλι Κόουλ είχε τιμηθεί με το βραβείο World Press φωτογραφίας της χρονιάς για τη φωτογραφία του «Tank man».
Bettmann via Getty Images

Ο Αμερικανός φωτογράφος Τσάρλι Κόουλ, ο φωτορεπόρτερ που κατέγραψε με τον φακό του την εικόνα του άγνωστου διαδηλωτή ο οποίος στέκεται μπροστά από φάλαγγα κινεζικών αρμάτων μάχης στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων της πλατείας Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989, πέθανε στην Ινδονησία σε ηλικία 64 ετών, ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τσάρλι Κόουλ, ο οποίος καταγόταν από το Τέξας, κατοικούσε εδώ και πολλά χρόνια στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας.

Το 1990 είχε τιμηθεί με το βραβείο World Press φωτογραφίας της χρονιάς για τη φωτογραφία του «Tank man», όπως έγινε γνωστός ο ανώνυμος άνδρας που στις 5 Ιουνίου 1989 προσπάθησε να σταματήσει συμβολικά την πορεία μιας φάλαγγας τουλάχιστον 17 αρμάτων μάχης.

Σύμφωνα με το BBC, ο Κόουλ είχε τραβήξει τη φωτογραφία για το Newsweek χρησιμοποιώντας τηλεφακό από το μπαλκόνι ξενοδοχείου έτσι ώστε ο διαδηλωτής να φαίνεται στη γωνία της εικόνας κάτω αριστερά. Στη συνέχεια, έκρυψε το φιλμ στο μπάνιο, φοβούμενος ότι θα τον αναζητήσουν οι κινεζικές αρχές, όπως και έγινε, ωστόσο, παρά τον εξονυχιστικό έλεγχο η αστυνομία δεν βρήκε το φιλμ. Ο Κόουλ είχε πει σε συνέντευξη του ότι πίστευε πώς ο άνδρας θα σκοτωνόταν και ότι θεωρούσε υποχρέωση του να καταγράψει το συμβάν, όμως λίγα λεπτά μετά οι μονάδες καταστολής τον πήραν από το σημείο (η τύχη του άνδρα παραμένει άγνωστη).

Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου διήρκεσαν επτά εβδομάδες και κατέληξαν σε λουτρό αίματος από τον κινεζικό στρατό, με τον θάνατο χιλίων ανθρώπων -κατά άλλες πηγές οι νεκροί ήταν 3.000- στην πλειοψηφία φοιτητών.

Η φωτογραφία του «Tank Man», μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ού αιώνα, παραμένει σχεδόν άγνωστη στην Κίνα εξαιτίας της λογοκρισίας. Η σκηνή φωτογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε και από άλλους δημοσιογράφους.

Μια άλλη εικόνα της σκηνής, που τράβηξε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Associated Press Τζεφ Γουάιντνερ από τον εξώστη ξενοδοχείου, είχε προταθεί για το βραβείο Πούλιτζερ.

Δημοφιλή