ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2019 17:18 EEST | Updated 23/08/2019 17:30 EEST

Πέθανε ο Ντέιβιντ Κοχ, δισεκατομμυριούχος βιομήχανος και χρηματοδότης των συντηρητικών

Σε ηλικία 79 ετών.

ASSOCIATED PRESS

Ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος Ντέιβιντ Κοχ, ο οποίος ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τον όμιλο Koch Industries και, ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου - έγινε μέγας χρηματοδότης συντηρητικών υποθέσεων και πολιτικών υποψηφίων - πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο αδελφός του.

Ο Τσάρλς Κοχ, πρόεδρος του ομίλου Koch Industries Inc., ενημέρωσε για τον θάνατο του νεότερου αδερφού του με δήλωση στην οποία αναφέρεται στη μακροχρόνια μάχη του με τον καρκίνο του προστάτη και στις φιλανθρωπικές συνεισφορές του στην ιατρική έρευνα, την εκπαίδευση και τις τέχνες.

«Θα λείψει πολύ, αλλά δεν θα ξεχαστεί ποτέ», τονίζει ο Κοχ στη δήλωση την οποία απευθύνει στους εργαζομένους του ομίλου. «Ο Ντέιβιντ ήταν υπερήφανος για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει όλοι για να καταστήσετε την Koch Industries την επιτυχημένη εταιρεία που είναι σήμερα».

Ο Ντέιβιντ Κοχ, φιλάνθρωπος και προστάτης πολιτιστικών και ιατρικών ιδρυμάτων, συγκέντρωσε τον μεγάλο πλούτο του χάρη στο μεγάλο μερίδιό του στον Koch Industries (Βιομηχανίες Κοχ), έναν όμιλο εταιρειών με έδρα το Κάνσας τον οποίο διηύθυνε μαζί με τον Τσαρλς.

Ο πολιτικός ακτιβισμός του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις του άρχισαν τη συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν το τοπίο της πολιτικής σκηνής μετά από δεκαετίες επικράτησης των Δημοκρατικών. Ωστόσο, οι αδελφοί Κοχ δεν εμφανίστηκαν ποτέ πλήρως ως πολιτικά πρόσωπα μέχρι να τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Ομπάμα. 

Με τον Τσαρλς ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και τον Ντέιβιντ ως εκτελεστικό αντιπρόεδρο, ο όμιλος Koch Industries ―μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο― επεκτάθηκε επιθετικά προς ένα ευρύ φάσμα νέων επιχειρήσεων, πέραν της επιχείρησης των διυλιστηρίων που είχε δημιουργήσει ο πατέρας τους.

Ο Ντέιβιντ Κοχ είχε αποχωρήσει από τον όμιλο και τις πολιτικές δραστηριότητες τον Ιούνιο 2018, επικαλούμενος την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΗuffPost US)