ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2020 19:26 EET | Updated 11/01/2020 20:18 EET

Πέθανε ο σουλτάνος του Ομάν, ο μακροβιότερος ηγέτης του αραβικού κόσμου

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου του.

ASSOCIATED PRESS

Ο σουλτάνος ​​Καμπούς μπιν Σαΐντ του Ομάν, ο μακροβιότερος κυβερνήτης του αραβικού κόσμου, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Ο σουλτάνος ​​εκθρόνισε τον πατέρα του σε ένα αναίμακτο πραξικόπημα με την  υποστήριξη της Βρετανίας το 1970 και έβαλε τη χώρα του σε μια πορεία προς την ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον πετρελαϊκό της πλούτο.

Θεωρούμενος ευρέως ως δημοφιλής, ήταν ένας απόλυτος μονάρχης και όλες οι αποκλίνουσες φωνές κατά του καθεστώτος του «αποσιωπήθηκαν».

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου του. Ο ξάδερφος του Χαϊτάμ μπιν Ταρίκ Αλ Σαΐντ ορκίστηκε ως διάδοχός του.

ASSOCIATED PRESS

Το οικογενειακό συμβούλιο είχε τρεις ημέρες να διαλέξει έναν διάδοχο, καθώς ο Καμπούς δεν είχε κληρονόμο ή δημόσια ορισμένο διάδοχο. Αντ ’αυτού, επέλεξαν να ανοίξουν το σφραγισμένο φάκελο στον οποίο ο Καμπούς είχε αφήσει μυστικά την δική του επιλογή.

Ο σουλτάνος ​​είναι ο βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στο Ομάν. Κατέχει επίσης τις θέσεις του πρωθυπουργού, του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, του υπουργού άμυνας, του υπουργού οικονομικών και του υπουργού εξωτερικών.

ASSOCIATED PRESS

Τον περασμένο μήνα ο Καμπούς πέρασε μια εβδομάδα στο Βέλγιο για ιατρική περίθαλψη και υπήρξαν αναφορές ότι έπασχε από καρκίνο.

Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το Μεγάλο Τζαμί του σουλτάνου Καμπούς στην πρωτεύουσα Μουσκάτ, όπου είχε τοποθετηθεί το φέρετρό του, προτού θαφτεί σε οικογενειακό νεκροταφείο.

ASSOCIATED PRESS

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά την ορκωμοσία του, ο σουλτάνος ​​Χαϊτάμ - πρώην υπουργός πολιτισμού που σπούδασε στην Οξφόρδη - δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις φιλικές πολιτικές του προκατόχου του με όλα τα έθνη, αναπτύσσοντας περαιτέρω τη χώρα.

(με πληροφορίες από BBC)