Πέθανε ο Γάλλος σεφ Αντρέ Νταγκέν - Ποιο ήταν το πιάτο που τον έκανε διάσημο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Το εστιατόριο του είχε κερδίσει δύο αστέρια Michelin.
Eric Fougere via Getty Images

Ο Αντρέ Νταγκέν, ο Γάλλος σεφ που έβαλε την επαρχία της Γασκώνης (στη νοτιοδυτική Γαλλία) στον γαστρονομικό χάρτη και έκανε τη συνταγή του με ψητό στήθος πάπιας ένα από τα διασημότερα πιάτα στη Γαλλία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Νταγκέν κατάφερε να κάνει διάσημη την κουζίνα του ξενοδοχείου που ήταν στην ιδιοκτησία της οικογένειας του, όταν το 1960 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin (σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μία μικρή κωμόπολη 25.000 κατοίκων).

Απόγονος σεφ και ξενοδόχων -ο πατέρας του Αλμπέρ ήταν διάσημος σεφ- ο Αντρέ Νταγκέν ανέλαβε την κουζίνα του Hôtel de France το 1959, κάνοντας σχεδόν αμέσως μία τολμηρή γαστρονομική πρόταση. Μέχρι τότε το στήθος πάπιας χρησιμοποιούνταν ως κονφί (όρος που αναφέρεται στον τρόπο προετοιμασίας και συντήρησης μιας πρώτης ύλης, ωμής ή μαγειρεμένης, με τη βοήθεια λίπους, αλατιού ή ζάχαρης). Όμως, ο Γάλλος σεφ αντιμετώπισε το στήθος πάπιας όπως ένα steak. Στο μενού δε, το ανέφερε ως «ψητό κόκκινο κρέας» και οι πελάτες νόμιζαν ότι επρόκειτο για βοδινό.

Η «είδηση» για το νέο πιάτο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο όταν ανταποκριτής των New York Times αφιέρωσε σχετικό άρθρο στην πρώτη σελίδα του ένθετου για τα ταξίδια. Το πιάτο έγινε αμέσως κλασικό και παραμένει.

Δεν ήταν η μοναδική καινοτομία που εισήγαγε ο Νταγκέν, ο οποίος το 1970 κέρδισε και δεύτερο αστέρι Michelin, βάζοντας τη γενέτειρα του στον χάρτη κάθε ταξιδιώτη με γαστρονομικές ανησυχίες.

Ακόμη και για τον Σαρλ Ντε Γκολ είχε μαγειρέψει ο Νταγκέν, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στον Νότο της Γαλλίας, έκανε στάση για να γευματίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του Νταγκέν, Ος. Ο νεαρός ακόμη Αντρέ, που υπηρετούσε τη θητεία του, εκλήθη προκειμένου να μαγειρέψει για τον πρόεδρο.

Με πληροφορίες από New York Times