Πέθανε ο Γουίλκο Τζόνσον, κιθαρίστας των  Dr. Feelgood: Ο ρόλος του στο «Game Of Thrones»

Απεβίωσε στις 21 Νοεμβρίου στην κατοικία του, σε ηλικία 75 ετών. Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της βρετανικής πανκ σκηνής.
Ο Γουίλκο Τζόνσον στο Planet Rock's Rocktober, 18 Οκτωβρίου 2022, Λονδίνο. (Photo by Lorne Thomson/Redferns)
Ο Γουίλκο Τζόνσον στο Planet Rock's Rocktober, 18 Οκτωβρίου 2022, Λονδίνο. (Photo by Lorne Thomson/Redferns)
Lorne Thomson via Getty Images

Ο Γουίλκο Τζόνσον, κιθαρίστας του Dr Feelgood και μία από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες του βρετανικού πανκ, πέθανε σε ηλικία 75 ετών. Σύμφωνα με ανάρτηση στα social media του μουσικού, απεβίωσε στην κατοικία του, στις 21 Νοεμβρίου.

Ο Τζόνσον είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας σε τελευταίο στάδιο το 2013 και αρνήθηκε να λάβει χημειοθεραπεία, παρότι η πρόγνωση ήταν ότι είχε εννέα με δέκα μήνες ζωής.

Παρόλα αυτά, το 2014 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Going Back Home, σε συνεργασία με τους Who’s Roger Daltrey, ενώ τους επόμενους μήνες ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τον καρκίνο μετά από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου τριών κιλών.

«Πλέον, περνάω το χρόνο μου για να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι ο θάνατός μου δεν είναι επικείμενος και ότι θα ζήσω», είχε πει στην απονομή των βραβείων Q.

Ο Τζόνσον Πίτερ Γουίλκινσον, όπως ήταν το αληθινό του όνομα, γεννήθηκε το 1947 στο Έσεξ. Άρχισε να παίζει κιθάρα στην εφηβεία, αλλά η καριέρα του ξεκίνησε το 1971, όταν ίδρυσε τους Dr Feelgood με τον τραγουδιστή Λι Μπριγιό, τον μπασίστα Τζον Μπ. Σπαρκς και τον ντράμερ Τζον Μάρτιν.

Η μπάντα κυριάρχησε στη βρετανική πανκ ροκ σκηνή και ο Τζόνσον έγινε γρήγορα γνωστός για το χαρακτηριστικό του στυλ στην κιθάρα.

Παρέμεινε με τους Dr Feelgood στα πρώτα τέσσερα άλμπουμ τους, τα τρία τελευταία εκ των οποίων έφτασαν στο Top 20 του βρετανικού τσαρτ άλμπουμ, μέχρι που αποχώρησε λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των μελών του συγκροτήματος.

Μετά την αποχώρησή του από τους Dr Feelgood, δημιούργησε τους Solid Senders, με τους οποίους κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ το 1978, και εντάχθηκε για λίγο καιρό στους Blockheads, παίζοντας στο άλμπουμ τους Laughter (1980).

Λίγο αργότερα, άρχισε να επικεντρώνεται στη Wilko Johnson Band, το μακροβιότερο μουσικό του πρότζεκτ, με την οποία θα κυκλοφορούσε επτά άλμπουμ τις επόμενες τρεις δεκαετίες, μεταξύ των οποίων το «Ice on the Motorway» (1981), το «Barbed Wire Blues» του 1988 και πιο πρόσφατα, το 2018, το «Blow Your Mind».

Πέραν της μουσικής, το 2012 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Looking Back at Me», και εμφανίστηκε ως γκεστ σταρ στο Game of Thrones παίζοντας τον σιωπηλό δήμιο, σερ Ίλιν Πέιν.

Με πληροφορίες από The Guardian