ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/10/2019 09:42 EEST

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μειωμένη έως και 12% η τιμή σε σχέση με πέρσι - Πώς θα δοθεί το επίδομα

Προς το παρόν οι καταναλωτές δεν έχουν εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά του.

PANIC_ATTACK VIA GETTY IMAGES

Μικρή κίνηση στην αγορά και περιορισμένο ενδιαφέρον έφερε η έναρξη της περιόδου πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. Λίγο ο πολύ καλός καιρός, λίγο το μειωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών να προμηθευτούν ακόμα πετρέλαιο και κυρίως οι κυβερνητικές εξαγγελίες ότι το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί και θα δοθεί πριν το τέλος του 2019, κράτησε τους καταναλωτές μακριά από τα πρατήρια καυσίμων.

Αν και η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι έως και 12% φθηνότερη σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018 και φέτος οι καταναλωτές δεν έσπευσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο από τις πρώτες ημέρες. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, «η φετινή κίνηση στις παραγγελίες είναι λίγο περισσότερο αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο οι καταναλωτές πλέον φροντίζουν να έχουν πετρέλαιο από την προηγούμενη σεζόν προκειμένου να μην χρειαστεί να πληρώσουν αυξημένη τιμή τις πρώτες μέρες διάθεσης στην αγορά».

Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι φέτος υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος να περιμένουν οι καταναλωτές καθώς η κυβέρνηση έχει παραγγείλει αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, γεγονός που θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς που τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν να προμηθευτούν πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση ήδη έχει προβλέψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αύξηση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να μην χρειαστεί να καλυφθεί από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τελικά και φέτος, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος θα είναι η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά θα είναι ότι το σύνολο του επιδόματος θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέσα στο Δεκέμβριο και όχι το καλοκαίρι όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές.

Οι αποφάσεις σχετικά με τα κριτήρια διάθεσης του πετρελαίου καθώς και για τον χρόνο καταβολής του θα προβλέπονται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούν να ετοιμάσουν την εφαρμογή για τις αιτήσεις προκειμένου να ανοίξει πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Πώς θα δοθεί το επίδομα

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού «αποκαλύπτει» ότι το επίδομα θα πρέπει να καταβληθεί στο σύνολο του εντός του 2019 προκειμένου η δαπάνη να μην καταγραφεί στο 2020. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να δοθεί προκαταβολικά και η δεύτερη μόλις υποβληθούν τα δικαιολογητικά αγοράς πετρελαίου. Σίγουρα όμως η πληρωμή του επιδόματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξήσει την επιδότηση ανά λίτρο φτάνοντας ακόμα και τα 20 λεπτά το λίτρο από 16 λεπτά που είναι σήμερα. Ωστόσο, προτεραιότητα είναι να ενισχυθούν οι περιοχές που ανήκουν στην πρώτη και τη δεύτερη ζώνη στις οποίες καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για περισσότερη δαπάνη θέρμανσης

Οι περιοχές αυτές είναι στην πρώτη ζώνη τα Γρεβενά, η Δράμα, ο Έβρος, η Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, και η Φλώρινα ενώ στη δεύτερη ζώνη είναι η Αρκαδία, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Πέλλα, η Ροδόπη, τα Τρίκαλα και η Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν και πέρυσι.

Sponsored Post