Πέτσας: «Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε»

«Παράθυρο» του κυβερνητικού εκπροσώπου για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων από τον Μάιο.
Pacific Press via Getty Images

Με τη φράση «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, θα μπορούμε τον Μάιο να χαρούμε τα αποτελέσματα του κόπου μας», ο Στέλιος Πέτσας άνοιξε για πρώτη φορά ένα «παράθυρο» αισιοδοξίας σχετικά με τη χρονική διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Πάντως για μία ακόμα φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στην ανάγκη συμμόρφωσης όλων των πολιτών στα ισχύοντα μέτρα, προαναγγέλλοντας περισσότερους ελέγχους, ειδικά στις γεωγραφικές περιοχές που παρατηρούνται αρκετές περιπτώσεις παραβατικότητας, όπως για παράδειγμα στην Αττική, που λόγω και του μεγάλου πληθυσμού αυτές οι παραβάσεις έχουν και άλλη βαρύτητα. «Οι πολλοί που εφαρμόζουν τα μέτρα, δεν είναι κορόϊδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα –και μεταξύ άλλων- υπογράμμισε:

-Σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να υπάρξει κοινή συνισταμένη για χρηματοδότηση με χαμηλούς τόκους, προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις κατά του κορονοϊού.

-Για την στήριξη της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι η καταβολή των 800 ευρώ θα ξεκινήσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και ότι μέχρι τον Ιούνιο το συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας θα φτάσει τα 24 δις ευρώ. Σε ερώτηση γιατί λαμβάνονται σταδιακά τα μέτρα και δεν ανακοινώθηκε αμέσως κάποιο μεγάλο πακέτο στήριξης, κάτι που έχει τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η χρονική διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

-Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αύξηση των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, τη μέριμνα που λαμβάνεται ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες από ιατρική παρακολούθηση, ενώ ανακοίνωσε την αύξηση των ΜΕΘ στις 910 από 565 που ήταν πριν από δυόμιση μήνες.

-Ειδικά για το θέμα της γιορτής του Πάσχα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση για να μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως και το πως θα διαμοιραστεί σε όλη τη χώρα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού. Όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία των ναών κεκλεισμένων των θυρών. «Η πίστη μας δεν δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα», τόνισε ο κ. Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ακόμα μία φορά ότι φέτος δεν θα εορταστεί το Πάσχα στα χωριά και σε εκκλησίες.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει κάποιος για την καμπύλη κρουσμάτων στη χώρας μας και για το πότε υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ξεκινήσει πορεία καθόδου στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων και ότι το γεγονός ότι είμαστε αυτή την στιγμή σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οφείλεται στην έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση.