«Βομβαρδισμός» fake news από την Τουρκία για νεκρούς στα σύνορα - Ελλάδα: «Ούτε ένα περιστατικό»

Κατηγορηματική διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
picture alliance via Getty Images

Σε κατηγορηματική διάψευση τουρκικών ισχυρισμών περί νεκρού πρόσφυγα και τραυματιών από ελληνικά πυρά στα σύνορα προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε το κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμα μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν σήμερα, για δήθεν τραυματίες από ελληνικά πυρά...επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό, επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου- δεν υπάρχει κανένα περιστατικό με πυρά από ελληνικές αρχές».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει γίνει η ίδια διακινητής, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα, ενώ σημείωσε πως οι τουρκικές ενέργειες γίνονται κατά παράβαση της κοινής δήλωσης (συμφωνίας) Τουρκίας- ΕΕ για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε εξέλιξη είναι μια συντονισμένη και οργανωμένη από την Τουρκία επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας ρίφθηκαν χημικά την Τετάρτη ενώ δόθηκαν και συγκεκριμένες οδηγίες για τη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αναβολή για έναν μήνα όλων των διαδικασιών για χορήγηση ασύλου.

Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως ελληνικές δυνάμεις σκότωσαν έναν πρόσφυγα και τραυμάτισαν άλλους πέντε την Τετάρτη, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει και προηγούμενους τουρκικούς ισχυρισμούς για τρεις νεκρούς από ελληνικά πυρά.

«Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Mετανάστες κουβαλούν ένα τραυματία κοντά στο τουρκικό συνοριακό πέρασμα Pazarkule, απέναντι από τις Καστανιές, την Τρίτη 4 Μαρτίου 2020. REUTERS/Huseyin Aldemir
Mετανάστες κουβαλούν ένα τραυματία κοντά στο τουρκικό συνοριακό πέρασμα Pazarkule, απέναντι από τις Καστανιές, την Τρίτη 4 Μαρτίου 2020. REUTERS/Huseyin Aldemir
HUSEYIN ALDEMIR / Reuters

Reuters: Aθήνα διαψεύδει Άγκυρα

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως ελληνικές δυνάμεις σκότωσαν έναν μετανάστη και τραυμάτισαν πέντε άλλους την Τετάρτη (4 Μαρτίου), καθώς προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών - ισχυρισμός που απέρριψε η Ελλάδα ως ”εντελώς ψεύτικα νέα”.

Η Τουρκία, θορυβημένη από την προοπτική ενός νέου κύματος προσφύγων που εγκαταλείπουν τη βορειοδυτική Συρία λόγω του πολέμου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συνεχίσει να τηρεί την συμφωνία του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στο έδαφός της, με αντάλλαγμα βοήθεια της ΕΕ.

Από τότε περισσότεροι από 10.000 μετανάστες - κυρίως από τη Συρία, άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής και το Αφγανιστάν - έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνικά σύνορα ελπίζοντας να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να τους σταματήσουν να διασχίζουν τη συνοριακή γραμμή.

Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι ασφάλειας και το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη ισχυρίζονται ότι ένας μετανάστης πέθανε στο νοσοκομείο από τραυματισμό στο στήθος, αφού η ελληνική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες έριξαν πυρά κοντά σε διασταύρωση στο Pazarkule. Είπαν ότι πέντε άλλοι είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι και στα πόδια.

Μια ανώτερη πηγή του ελληνικού στρατού απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι είναι ”απολύτως fake news από την τουρκική πλευρά”.

Οn camera τα τουρκικά χημικά

Νέες εντάσεις ξέσπασαν στις Καστανιές Έβρου μετά την επίσκεψη των επικεφαλής της ΕΕ στην περιοχή την Τετάρτη, με εκτόξευση χημικών και πετρών εναντίον Ελλήνων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων. Στη δημοσιότητα δόθηκαν μάλιστα βίντεο που δείχνουν Τούρκους αστυνομικούς να ρίχνουν καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.

Τί αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

  • Η αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων

  • Η προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

  • Η σύλληψη, η μεταφορά σε κέντρα κράτησης και η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

  • Η υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας που συνιστούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Η άμεση γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην ανακούφιση των νησιών, μίλησε για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης.

«Προβλέπεται επίσης η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αίρεται μία κραυγαλέα στρέβλωση. Μέχρι σήμερα όποιος έμπαινε νόμιμα στη χώρα και έκανε αίτηση ασύλου μπορούσε να πάρει την Ελληνική ιθαγένεια σε 7 χρόνια. Αντίθετα, όποιος έμπαινε παράνομα μπορούσε να την πάρει σε 3 χρόνια. Πλέον, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο χρόνος αυτός εναρμονίζεται στα 7 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα - και κάθε μήνα - το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δημοσιεύει Αναλυτικό Δελτίο με όλα τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τις ροές αφίξεων, τις επιστροφές, τις μεταφορές στην ενδοχώρα από τα νησιά, τους διαμένοντες και τη δυναμικότητα των Κέντρων Υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου».

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ)

Δημοφιλή