ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/07/2020 13:30 EEST

Πέτσας: Τα στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ, ασπίδα στη διασπορά του κορονοϊού

Χθες έγιναν 5.889 τεστ σε 16 αεροδρόμια της χώρας – Αύριο ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Eurokinissi
.

Στο θέμα του τουρισμού αφιέρωσε αρκετό χρόνο ο Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την σημασία των στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ που θα γίνονται, καθώς ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη καταγραφή, ιχνηλάτηση και απομόνωση τυχόν θετικών κρουσμάτων, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος της διασποράς.

Επίσης, από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο πρόληψης ενώ κάθε δύο εβδομάδες θα γίνεται επικαιροποίηση της λίστας με τις χώρες που θα συνδέονται με τη χώρα μας.

«Παρακολουθούμε στενά - και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε – σε συνεργασία με τους ειδικούς, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται», διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας, προτάσσοντας την ασφάλεια για κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αναφέρθηκε και στην αυριανή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου θα ξεκινήσουν επίσημα οι εργασίες για την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς και στην τοποθέτηση που θα κάνει στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την πορεία της οικονομίας. Κατά την αυριανή του τοποθέτηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Οι νέες δράσεις της κυβέρνησης , μεταξύ άλλων, θα αφορούν το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

Αρκετές ερωτήσεις προς τον κ. Πέτσα αφορούσαν στο νομοσχέδιο για τις πορείες που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολλών και να μπει ένα τέλος στο χάος που προκαλείται στους δρόμους του κέντρου από μικρές συγκεντρώσεις. «Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών», εξήγησε ο κ. Πέτσας. 

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πολιτικής σύγκλισης, τονίζοντας ότι κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη.