ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2021 07:07 EEST

Peugeot: Από τους διάσημους μύλους πιπεριού στα αυτοκίνητα

Η γαλλική εταιρεία συμπληρώνει 211 χρόνια ιστορίας, με το νέο μοντέλο 308 να είναι το πρώτο που φέρει το νέο της σήμα.

PEUGEOT

Αν επισκεφθείτε το μουσείο της Peugeot στο Σοσό της Γαλλίας, και δεν γνωρίζετε κάτι για την ιστορία της, ίσως εκπλαγείτε από τους αμέτρητους μύλους πιπεριού, που φέρουν το σήμα της, το λιοντάρι, ένα σήμα που καθιερώθηκε το 1858 από τον Εμίλ Πεζό.

Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται απίθανο, η γαλλική εταιρεία ξεκίνησε να κατασκευάζει, από τις 26 Σεπτεμβρίου 1810, εργαλεία χειρός και εξοπλισμό κουζίνας, με τους διάσημους μύλους πιπεριού να είναι από τα πρώτα προϊόντα της. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα συνεχίζει να παράγει αυτούς τους μύλους, σε διάφορους τύπους.

Όπως, άλλωστε, κατασκευάζει και αυτοκίνητα. Όλα ξεκίνησαν το 1889, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο τρίκυκλο από τον Αρμάν Πεζό. Το 1890 κατασκευάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης Panhard-Daimler και στις 2 Οκτωβρίου του 1891, το πρώτο αυτοκίνητο που παραδόθηκε σε ιδιώτη στη Γαλλία, ήταν ένα Peugeot Type 3.

PEUGEOT
Το 1890 κατασκευάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης Panhard-Daimler

Ακριβώς 130 χρόνια μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, ξεκίνησε η παραγωγή του νέου Peugeot 308 στο εργοστάσιο της Μιλούζ, καθιστώντας το ως το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής που φέρει το νέο έμβλημα της Peugeot.

 

TIBO
To νέο Peugeot 308

Στα 211 χρόνια της ιστορία της, η Peugeot έχει κυριεύσει τον κόσμο με εκατομμύρια ποδήλατα, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, εργαλεία, ραδιόφωνα, ραπτομηχανές, μύλους πιπεριού και καφέ και τόσα άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

Σήμερα η γαλλική μάρκα βρίσκεται σε περισσότερες από 160 χώρες, έχοντας κάνει στροφή σε ηλεκτροκίνηση καθώς το 70% των μοντέλων της προσφέρουν μία ή περισσότερες ηλεκτρικές εκδόσεις, σε ψηφιοποίηση και συνδεσιμότητα.

Καταλήγοντας, από το πρώτο αυτοκίνητο που πουλήθηκε το 1891, με κινητήρα 2 ίππων, η Peugeot έχει πουλήσει 75 εκατ. μονάδες έως σήμερα, με πανίσχυρους κινητήρες.

Καταλήγοντας, στο Peugeot Adventure Museum του Σοσό, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα μοντέλο Type 3, πανομοιότυπο με αυτό που παραδόθηκε το 1891.

PEUGEOT
Το σήμα της Peugeot