Πήγαν στην Τουρκία για γαστρικό μπότοξ και έπαθαν αλλαντίαση

Πάνω από 70 κρούσματα σε ιατρικούς τουρίστες - Συναγερμός για όσους πηγαίνουν στην Τουρκία για επεμβάσεις απώλειας κιλών και άλλες αμφιλεγόμενες θεραπείες.
South_agency via Getty Images

Σχεδόν 70 κρούσματα αλλαντίασης έχουν συνδεθεί με ενέσεις μπότοξ για απώλεια βάρους στην Τουρκία, εγείροντας ανησυχία για τους Ευρωπαίους υγειονομικούς τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα.

Από τα 67 άτομα που ανέπτυξαν αλλαντίαση - μια απειλητική για τη ζωή νόσος που προκαλεί παράλυση - ορισμένα έχουν εισαχθεί στην εντατική, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία για ενέσεις μπότοξ στο στομάχι (γαστρικό μπότοξ), εξγώντας ότι κάτι τέτοιο ενέχει «σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης αλλαντίασης».

bluecinema via Getty Images

Το μπότοξ συνδέεται κυρίως με τη μείωση των ρυτίδων, ωστόσο χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπεία απώλειας βάρους. Οι ενέσεις στο τοίχωμα του στομάχου χαλαρώνουν τους μύες και καταστέλλουν την όρεξη.

Το μπότοξ και η αλλαντίαση προέρχονται αμφότερα από τοξίνες που παράγονται από βακτήρια Clostridium botulinum. Η ανάπτυξη αλλαντίασης μετά από ενέσεις μπότοξ είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί όταν στους ασθενείς χορηγείται με «υπερβολική δόση», σύμφωνα με το ECDC.

Σε περιπτώσεις αλλαντίασης, οι τοξίνες επιτίθενται στο νευρικό σύστημα και προκαλούν παράλυση. Η θολή όραση, η πτώση των βλεφάρων και η δυσκολία στην κατάποση είναι μερικά από τα συμπτώματα που συνδέονται επίσης με την αλλαντίαση.

Kemal Yildirim via Getty Images

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως με τη θεραπεία, αλλά χωρίς γρήγορη θεραπεία η παράλυση μπορεί να εξαπλωθεί στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή.

Στην τροφιμογενή αλλαντίαση (σ.σ. από τρόφιμο το οποίο καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του) το 5 έως 10% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί το ποσοστό θνησιμότητας για την «αισθητική» αλλαντίαση.

BSIP via Getty Images

Το ECDC λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αλλαντίαση συνδέεται με τις διαδικασίες των νοσοκομείων ή με πρόβλημα στο προϊόν. Από τα 63 κρούσματα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, τα 60 συνδέονται με συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη ενώ τρία είχαν επισκεφτεί ιδιωτικό νοσοκομείο στη Σμύρνη.

Ερευνες που διεξήγαγαν οι τουρκικές αρχές διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα με άδεια χρήσης, τα οποία όμως δεν είχαν εγκριθεί για θεραπεία της παχυσαρκίας.

Το ECDC συμβουλεύει τα άτομα που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για μπότοξ στομάχου μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023 να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει τους Βρετανούς που σκέφτονται να ταξιδέψουν στην Τουρκία για ιατρικές διαδικασίες να κάνουν τη δική τους έρευνα αντί να βασίζονται σε «ιδιωτικές εταιρείες που έχουν οικονομικό συμφέρον να οργανώσουν την ιατρική περίθαλψή σας στο εξωτερικό».

Τουλάχιστον 22 Βρετανοί υπήκοοι έχουν πεθάνει στην Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2019 μετά από επισκέψεις για ιατρικούς σκοπούς.

(με πληροφορίες από Skynews)