ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2019 17:25 EEST | Updated 10/10/2019 10:40 EEST

«Πηγή Ειρήνης»(sic): H τουρκική επιχείρηση - εισβολή στην Συρία σε πέντε ερωτήσεις

Η θεωρία Ερντογάν όπως την προβάλει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Anadolu Agency via Getty Images
Kαπνός υψώνεται στην πόλη Ρας-Αλ-Αϊν της Συρίας, καθώς τουρκικές δυνάμεις μαζί με τον απελευθερωτικό στρατό της Συρίας άρχισαν τις επιθέσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» με στόχο τους Κούρδους και την DAESH, στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Σε μία δοξαστική (όπως αναμένεται σε τέτοιες περιπτώσεις) ανάλυση της τουρκικής εισβολής στην Συρία, την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί ...«Πηγή Ειρήνης», το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα «πως και γιατί».

Στην εισαγωγή του, επικαλείται μεταξύ άλλων την «εξουδετέρωση 3.060 τρομοκρατών της DAESH» κατά την παλαιότερη τουρκική επιχείρηση με το όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη». 

Ακολουθεί ένα αναλυτικό γράφημα-χάρτης και πέντε ερωτήσεις/απαντήσεις.

1. Τί είναι η «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης»;

Η «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» είναι η τρίτη κατά σειράν διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

2. Πού στοχεύει;

Στην «εξόντωση των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, στην διασφάλιση των τουρκικών συνόρων, στην διασφάλιση της επιστροφής των προσφύγων της Συρίας και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

3. Ποιές «τρομοκρατικές ομάδες» (σύμφωνα με την Τουρκία) δρουν στην περιοχή;

Το ΡΚΚ και τα θεωρούμενα ως παρακλάδια του, YPG, PYD.

4. Πού βασίζεται η επιχείρηση;

Στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

5. Yπάρχει προηγούμενο;

O επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» με τις οποίες εκκαθαρίστηκε από το 2016 μία περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Συρία.

LIVEBLOG

Ξεκίνησε η επέμβαση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία

Anadolu Agency via Getty Images
Oι πρώτες εικόνες από την τουρκική εισβολή στην Συρία, στις 9 Οκτωβρίου.
Anadolu Agency via Getty Images
Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος απογειώνεται από την βάση του Ντιγιάρμπακιρ με στόχο να βομβαρδίσει κουρδικές θέσεις στην Συρία, στις 9 Οκτωβρίου 2019.
Anadolu Agency via Getty Images
Εικόνα από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην Συρία με στόχο τους Κούρδους, στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Sponsored Post